Kommundirektören säger att man välkomnar att en skrivelse om buller från närliggande vindkraftverk har riktats till Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM). Kommunen ser det som positivt att ÅMHM kan ge vägledning i hur de ska hantera situationen.
– Från kommunens sida tycker vi det är superbra att skrivelsen har riktats till ÅMHM när det gäller buller. Det är det absolut bästa för oss, tar ÅMHM ett beslut ger det oss en riktning om hur man ska agera på det. Vi hoppas verkligen att ÅMHM tar ett beslut eller ger ett direktiv, och att det inte bara bollas tillbaka. Myndigheten har en annan kunskap när det gäller buller, det är svårt för oss som kommun, säger kommundirektören.
Grannarna har också frågor om bygglovet och vindkraftverkens laglighet, hur agerar ni på det?
– I samband med att skrivelsen inkommit har vi nu möjlighet att undersöka verkens storlek och ställa relevanta frågor till markägaren.
Saknas bullerlagstiftning
Enligt ÅMHM:s sektionschef Helena Boman är verken dock inte prövningspliktiga hos ÅMHM.
– Detta innebär att ÅMHM inte är en överklagande myndighet utan att skrivelsen behöver hanteras av kommunens byggnadsnämnd, skriver hon i ett mejl.
När det gäller buller utomhus är det kommunen som ska inkludera bullernivåer i sin bygglovsprövning. Om det däremot hade gällt inomhusbuller, hade ÅMHM kunnat handlägga ärendet enligt hälsoskyddslagstiftningen. Inomhusmätningar sker normalt i sovrum med stängda fönster, enligt Boman.
På frågan om reglering av bullernivåer framgår att Åland saknar specifik lagstiftning för buller från vindkraftverk. I Finland finns en förordning som begränsar bullernivån till 45 decibel (dB) dagtid och 40 dB nattetid, men denna förordning är inte antagen på Åland. ÅMHM fastställer dock bullervillkor om ett verk är prövningspliktigt och har i sådana fall tillämpat gränsen på 40 dB för nyproduktion dagtid.
– Om vi bedömer att en bullermätning behövs, ålägger vi verksamhetsutövaren att genomföra den och rapportera resultatet till oss för vidare bedömning. Vi genomför inte egna bullermätningar, förklarar Helena Boman.
Vid höga ljudnivåer finns det flera möjliga åtgärder för att minska störningen, exempelvis att vindkraftverket stängs av under vissa perioder eller vid särskilda vindförhållanden. Helena Boman hänvisar dock vidare till kommunen för frågor kring hur riskerna för närboende bedöms i det aktuella fallet.