Röda korsets första hjälpverksamhet på Åland engagerar mängder av frivilliga. De rycker ut om det exempelvis behöver sökas efter försvunna personer eller om det uppstår akuta händelser där kunniga personer behövs. För att kunna göra detta genomgår de obligatoriska utbildningar – utbildningar som de sedan uppdaterar med jämna mellanrum. Tidigare skedde det varje år och efter att den sista läraren i första hjälpen slutade har distriktet på Åland sagt att gruppledarna själva får godkänna varje grupps kunskap.
– Den tron har vi levt i, säger Elin Silfversten, gruppledare på Vårdö.
Och det gjorde de fram till för två veckor sedan. Då vid en träff för första hjälpens gruppledare meddelades att nu gäller nya regler. Enligt nya bedömningar gäller inte de uppdateringar som personalen har fått, utan de måste genomgå andra, längre utbildningar. Samtliga måste genomgå första hjälpen 1 igen.
– Jag lägger ner hundra timmar per år. Och nu ska jag gå en 16-timmarskurs. Jag förstår det inte riktigt, säger Charlotte Mattsson som tidigare var gruppledare i Hammarland och som har arbetat i första hjälpen-gruppen i 35 år.
– Jag tror inte att jag är kvar om jag måste genomgå den kursen. Jag har uppdaterat mig varje år och jag tvivlar inte på att jag är kompetent nog.
Ingen godkänd
Enligt Elin Silfversten har grupperna påpekat att de behöver få utbildning för att alla papper ska vara i ordning. Men då det inte har funnits någon lärare i första hjälpen på ett tag så har detta inte hänt.
– Och nu framkommer det att våra utbildningar har gått ut. Det betyder att vi inte har någon godkänd första hjälpare på Åland.
– Det är tråkigt och ledsamt och pinsamt. Det är ju ingen som är motiverad att gå om allt från början. Det är oändliga timmar att kursa av. Vi har repeterat och tränat två gånger i månaden kontinuerligt, och plötsligt är det inte värt någonting, säger Elin Silfversten.
Praxis
Enligt Röda korsets styrelse är de frivilliga kompetenta. Men kompetensen är inte i linje med den som krävs.
– De ute i kommunerna har gedigen kunskap. Men sen har Röda korset egna krav på kurser och det är där det har uppstått en konflikt. Röda korsets linje stämmer inte överens med praxis ute i avdelningarna, säger styrelseordförande Johan Ek.
Enligt flera av de som Ålandstidningan har pratat med så har det fungerat på samma sätt på andra håll i Finland. Vissa distrikt har skött sina uppdateringar och fortbildningar själva, utan att följa exakta regler.
Vad som nu gäller är oklart. Om ingen på Åland har rätt utbildning så innebär det att de egentligen inte kan finnas med på akutlistorna.
– Jag vet inte vad som gäller nu. Vi kanske måste kontakta polisen och berätta vad som har hänt. Vi kan ju inte hjälpa om vi inte är kompetenta nog, säger Charlotte Mattson.
– Det är ju egentligen jätteviktigt. Vi kanske inte får gå ut i skogen och hjälpa polisen vid ett sök om vi inte har alla papper i ordning, säger Elin Silfversten.
Johan Ek, betyder det att det i dag inte finns några godkända första hjälpare på Åland?
– Det är en fråga av hög prioritet, det kan jag säga. Vi har diskuterat det flera gånger på våra distriktsmöten och varit uppmärksamma på det här. Men det är egentligen en operativ fråga som ligger på Eva Storgårds bord.
Marita Hentula är ny hälsovårdssekreterare på Röda korset, men hon vill inte uttala sig utan hänvisar till Eva Storgårds som är på semester. Ålandstidningen har sökt Eva Storgårds för en kommentar.
Petra Dahlgren