Medan konstgräsmattan på WHA bara har 3,5 år på nacken har Idrottsparkens konstgräsplan hunnit användas i ganska exakt tolv år. Den 24 september 2011 skrev Ålandstidningen att planen var spelklar. Den här veckan plockas den bort för att ersättas med en ny.
– Den har hållit bättre än förväntat, säger Lennart Axelsson, enhetsledare för idrottsanläggningarna inom Mariehamns stad.
Arbetet utförs i flera steg. Först ska den gamla mattan bort. Den delen inleddes med att man dammsög mattan.
– Det tog bort cirka 2,5 centimeter granulat. Nu är det cirka 2,5 centimeter kvar, säger Lennart Axelsson.
Den håller man som bäst på att suga upp med en maskin när Ålandstidningen besöker platsen på onsdag förmiddag. Maskinen rullar både ihop mattvåderna och skakar ut kvarvarande granulat samt sanden som finns i mattan.
– Granulatkulorna kommer vi att behålla eftersom vi har samma sort på WHA.
Mattor till hundklubbar
Den gröna delen av konstgräsmattan, ”gräset”, ska staden inte heller skicka i väg.
– Det finns ett visst intresse för att använda dem på andra mindre planer. Till exempel av hundklubbar för agility, säger Lennart Axelsson.
Att flytta hela mattan till en annan, större plan skulle vara ett dyrt projekt. Kostnaden för det uppskattas till 100.000 euro, och det kommer inte att ske med den här mattan. Men det finns planer på att flytta mattan på WHA till Strandnäs grusplan 2025.
Kostnaden för den nya konstgräsmattan till Idrottsparken är 379.000 euro.
Varför behöver den bytas ut?
– Den är sliten. Den är ganska hård och det börjar finnas hål i den.
”Från morgon till kväll”
Granulatet i den gamla mattan är av SBR-gummi som tillverkas av återvunna däck. Nu byter man till granulat av TPE, termoplastiskt gummi. Det ska vara bättre för miljön. En orsak till det är att det behövs mindre mängder granulat eftersom man lägger ett sviktande underlag i botten.
Andra orsaker är att granulatet ligger kvar bättre i gräsmattan så att man inte behöver fylla på lika mycket som nu, samt att varje granulat släpper ifrån sig en mindre mängd mikroplast.
Men det här blir inte heller någon miljömässigt perfekt lösning?
– Nej, det blir det inte, säger Lennart Axelsson.
Varför är det svårt att använda något mer miljövänligt?
– Det handlar om att det ska bli spelvänligt för fotbollsspelaren. Man har provat olika lösningar i andra anläggningar och det har inte fungerat. Spelarna skrapar sönder sig och så vidare. På vissa ställen har man fått byta tillbaka till det man hade tidigare.
Hur många är det som använder den här planen varje vecka?
– Den används i princip från morgon till kväll. På förmiddagarna är skolor här och på kvällarna föreningar.
Blir det stor skillnad med den nya konstgräsmattan?
– Jo, de som är lite mer professionella kommer nog att tycka att det är underbart att vara på den nya mattan. Vi hoppas även på ett uppsving bland dem som kommer hit utifrån. Vi får två jättefina planer nu, med toppenkvalitet.
Bländskydd
Planen är att lägga ut den nya konstgräsmattan nästa vecka. Då väntar även ett annat projekt. Belysningen kring WHA-planen byts ut så att 95 halogenlampor ersätts med 55 led-lampor med bländskydd.
Bländskydden ska leda till att ljuset blir mindre störande för omgivningen. Led-lamporna ska leda till mindre elförbrukning.
– Vi sparar ganska mycket på det, säger Lennart Axelsson.