I juli höjer Ålandsbanken sina avgifter för insättning av dagskassor. Man kommer då att debitera 4,80 euro för varje insättning plus 0,25 procent av insättningens belopp.
– Det är en prisjustering som gäller samtliga av våra företagskunder. Vi vet att våra kunder uppskattar den här tjänsten, men det är viktigt för oss att den åtminstone täcker sina egna kostnader, menar Johnny Rosenholm, chef för Ålandsbankens företagsavdelning.
Han berättar att säkerhetskraven och regelverken kontinuerligt blir strängare vilket gör tjänsten dyrare att upprätthålla.
Bidrar minskat antal kontantbetalningar till att tjänsten blir dyrare för er att upprätthålla?
– På sikt ser vi att antalet kortbetalningar kommer att fortsätta att öka. När det blir lägre volymer på infrastrukturen påverkar det kostnadsbilden i ett längre perspektiv och styckeskostnaden för kontantbetalningar blir allt dyrare.
Har ni mött mycket klagomål från era kunder angående avgiftshöjningen?
– En del har hört av sig med frågor och då har vi gått igenom avgiftshöjningen tillsammans och förklarat bakgrunden. Vår bild är ändå att kunderna vill ha den här tjänsten och den servicenivå vi kan erbjuda, så vi hoppas att de ska stanna kvar hos oss.
Behåller priserna
På Andelsbanken debiteras 6 euro per 1000 euro insatt dagskassa. Man har inte gjort någon prishöjning nyligen och planerar heller inte någon sådan inom den närmsta framtiden, berättar Susanne Jansson, chef för Andelsbankens kundservice.
– Vi tittar kontinuerligt över priserna och gör justeringar om det behövs, säger hon.
Också Nordea har samma prislista sedan årsskiftet. Bankens avgift för insättning av dagskassor är 2,50 euro per påse plus en fast avgift per inlämnad sedel eller mynt. Nordeas företagskunder kan också lämna in dagskassa i sedlar i bankens automater. Då debiteras 2,50 euro per insättning plus 0,75 procent av beloppet.
”Oväntad prisförändring”
En av Ålandsbankens företagskunder, som vill vara anonym, är besviken över bankens avgiftshöjning.
– Vi små företagare kämpar redan hårt för att hålla våra kostnader nere och det här är en oväntad prisförändring. Avgiftshöjningen påstås vara av säkerhetsskäl. Jag tror att bankerna vill övergå helt och hållet till kortbetalningar, men de kan inte bara tänka på sina egna intressen i den övergången.
Enligt den privata företagaren betalar runt en fjärdedel av butikens kunder fortfarande med kontanter. Han beklagar sig att det i dagsläget inte går att övergå till bara kortbetalningar utan att förlora trogna kunder.
Strängare krav
Anders Ekström från Ålands näringsliv håller med om att företagare inom handeln och restaurangbranschen inte klarar sig utan kontantbetalningar. Han ser ändå positivt på övergången till digitala betalningsmetoder som minskar företagens stöldrisk och risken för grå ekonomi.
– Det är en tydlig trend att kortbetalningarna ökar och kontantbetalningarna minskar. Samtidigt har kraven på redogörelse för pengars ursprung blivit strängare vilket kan vara en bidragande orsak till att avgifterna för kontantinsättningar höjs. Jag tror inte att det bara handlar om att bankerna vill öka den egna vinsten.
Jorunn Lavonius