Coronapandemin skiljer sig från andra konjunkturväxlingar. Nu har konsumenterna stått i fokus, annars brukar det vara industrin och finanssektorn som drabbas.
Statistik från Nordea över inhemska kortbetalningar från mars 2020 till februari i år speglar tydligt vilka branscher och regioner som påverkats mest.
Varuhandeln har haft en jämn utveckling trots pandemin, med en liten nedgång förra våren och en tydlig topp i samband med julhandeln. För tjänstesektorn innebar coronautbrottet en drastisk nedgång i april maj, men efter en liten återhämtning i början av sommaren sjönk kurvorna igen. Totalt handlar det om en nedgång på runt 25 procent för branscher som resor, logi, restaurang, kollektivtrafik, skönhet, kultur och fritid.
– Det intressanta med statistiken är den markanta skillnaden mellan Åland och resten av landet. Även om tjänstesektorn haft ett tufft år så är Åland den enda regionen med plussiffror på tjänstesidan. För varuhandeln noteras en ökning på 22 procent, dubbelt högre än riksgenomsnittet. Det visar att alla inte haft det så dåligt, säger Juho-Pekka Savolainen, enhetschef för privatkundsektorn på Nordea i Mariehamn.
Satsning på fritid
Han understryker att statistiken inte visar hela bilden, eftersom användningen av utländska betalkort inte ingår.
– Frånvaron av turister har naturligtvis drabbat många näringsidkare mycket hårt, men ålänningarna verkar ha fortsatt shoppa.
Betalningsstatistiken visar också att inköpen under året tydligt följt smittspridningen med ett par veckors eftersläpning. Branschmässigt är det näthandeln, dagligvaror, fritid och gör det själv-kategorin med renovering och inredning som är pandemins vinnare.
– Det här stämmer bra med vad vi sett hos våra kunder. Man köper mera båtar och stugor och efterfrågan på renoveringslån har ökat rejält. Även bostadshandeln har hållit igång bra, i Helsingfors finns det fler köpare än säljare, påpekar Juho-Pekka Savolainen.
En annan trend är att man köper större bostäder och det finns även ett ökat intresse utanför centrumområdena.
– Det beror sannolikt på att fler jobbar på distans.
Turistar i hemlandet
Kortbetalningsvolymerna i Finland har i början på året legat på samma nivå som i fjol, trots att smittspridningen ökat. Vintern har även varit positiv för Lappland, där betalningarna i fritidssektorn ökade i januari med 65 och i februari med 25 procent. Även de andra vintersportlandskapen ligger bra till, medan Åland visar marginella förändringar.
Att vi fick en riktig vinterperiod syns också i en klar uppgång för sporthandeln, där värdet på riksnivå nära nog fördubblades i januari.
Inför sommaren finns det indikationer på att Åland kan få ett uppsving i den inhemska turismen.
– Helsingin Sanomat skrev häromdagen att många planerar att åka hit i sommar eftersom osäkerheten med utlandsresor består, säger Juho-Pekka Savolainen.