Under våren har Jomala kommun genomfört en upphandling av material, montering och installation av solceller till Österkulla daghem. Flera firmor var intresserade och tekniska chefen Magnus Nordin antog i början av april ett anbud som låg på 19.777 euro exklusive moms.
Efter det har det dock framkommit information om att det kan behövas särskilda åtgärder vid installation av solceller på den aktuella taktypen, det för att undvika korrosion. Sådana krav har inte ställts i upphandlingen. Kommunstyrelsen beslöt därför i måndags att ändra tekniska chefens beslut och avbryta upphandlingen.
Kommundirektör Christian Dreyer berättar att orsaken till att upphandlingen avbryts är att skador upptäckts på servicehuset Rönngårdens tak, som försågs med solceller 2019.
– Vi har problem med att solceller på metalltak har lett till en oförutsedd korrosion. Vi har också pratat med andra organisationer som upplevt liknande problem, säger han.
Inga garantier
Christian Dreyer konstaterar att kommunen med hundraprocentig säkerhet förstås inte kan säga att skador även skulle kunna uppstå på Österkulla daghems tak.
– Men vi har inte heller fått någon garanti till pappers från leverantören att det inte händer och därför ville vi avbryta upphandlingen så att vi antingen kan göra om den, och kräva en garanti på krav på långsiktiga garantier mot korrosion, eller fundera på om vi ska sätta solcellerna någon annanstans i stället.
Kommunen har frågat anbudsgivaren om företaget är villigt att dra tillbaka sitt anbud, men när kommunstyrelsen höll sitt möte hade man ännu inte fått något definitivt svar. Att ärendet ändå togs upp berodde på att det var sista chansen att behandla ärendet före tiden för rättelseyrkandet gick ut, vilket den gjorde i torsdags.
– Tekniska sektorn hade kunnat självrätta sitt beslut och avbryta upphandlingen men om man självrättar sig till en parts nackdel så ska parten godkänna det. Sedan kan alltid kommunstyrelsen överta ett ärende och då behövs inte parterns samtycke så länge det görs innan tiden för rättelseyrkande gått ut, säger Christian Dreyer.
Flera anläggningar
Kommunen har även nyligen upphandlat solceller till samlingshuset Vikingagården, och det jobbet ska utföras som planerat. Därtill har pengar budgeterats för solceller till Vikingahallen. I de här två fallen handlar det om än annan typ av tak än de som finns vid Rönngården och Österkulla daghem.
Har kommunen i någon av de tidigare upphandlingarna kring installationer av solceller ställt krav på långsiktiga garantier mot korrosion?
– Nej, det har vi inte eftersom vi inte känt till risken innan vi upptäckte att det börjat hända. Kommuner är en sak, men det är också många hushåll som installerar solceller nu. Om det här visar sig vara ett utbrett problem är det många som kan få problem framöver, säger Christian Dreyer.