Menföre och lömsk svartis. Knivskarpa snålvindar och tung blötsnö. Det blir äventyrarna Pär Odin och Martin Löthmans iskalla verklighet under två veckor.
Men hjälp av en flytspark ska de ta sig över isen från Gustavs till Mariehamn.
ÄVENTYR Den gamla postrotevägen gick över isen mellan Åland och Gustavs på fastlandet. En strapatsrik sträcka när vintern gjorde seglation på öppet vatten omöjlig.
Förr i tiden knuffade postdrängen båten framför sig över isen, beredd att hoppa i om isen brast.
Pär Odin och hans bror Martin Löthman, som ska filma hela expeditionen, använder dock en moderniserad version: den egenutvecklade flytsparken.
-Vi drar den bakom oss i selar när isen är stark. Och när isen är oberäknelig går jag mellan medarna och skjuter den framför mig beredd att hoppa upp på pontonerna om isen brister, säger Pär Odin Löthman.
Över öppet vatten kommer de att segla. Det går att resa en mast och rigga ett segel.
Tältar på isen
Flytsparken har dubbla pontonskrov. Den är 4,30 meter lång och 1,55 meter bred. Den klarar utan problem att bära två vuxna män och tre hundar. För med sig på utflykten har man tre slädhundar som ska bidra med dragkraft men inte dra sparken på egen hand.
-Vi övernattar i tält som vi reser på isen i första hand. Är den för svag går det att resa tältet ovanpå flytsparkens skrov.
Maten lagas över lägereld.
-Vi har frystorkad mat och en del konserver. Men skulle vi passera en lanthandel längs med kusten kanske vi provianterar lite. Syftet med den här expeditionen är inte att göra det så extremt som möjligt, säger Per Odin Löthman.
Det kan till och med hända att de övernattar i land för att testa turistlogin på orten.
-Det är bra att veta om vi senare saluför den här typen av utflykt för äventyrsturister.
Lärt av äldre metoder
De har flera omgångar klädbyten med sig för om olyckan skulle vara framme. I värsta fall får de göra strandhugg på en holme och göra upp en eld att värma sig vid.
-Jag har hämtat mycket inspiration och kunskap från Postrotemuseet på Eckerö.
De mest välutrustade av gårdagens postrotedrängar klädde sig i vattentäta sälskinnsdräkter.
-I dag har vi torrdräkter av goretex. Men principen är densamma.
Expeditionen räknar med att förflytta sig i snitt 20 kilometer om dagen.
-Är förutsättningarna gynnsamma och det går fortare tar vi en omväg för att vara ute i åtminstone två hela veckor.
Blir räddningsfarkost
Huvudsyftet med utflykten är att testa flytsparken under en längre period. Den är tänkt att användas vid räddningsaktioner på svaga isar.
När expedition kommer fram till Mariehamn överlämnas flytsparken till brandchef Leif Ahlqvist vid Räddningsverket. Svenska räddningsverket har redan köpt två stycken som används i deras utbildning.
-Den här modellen är en vidareutveckling av den ursprungliga flytsparken, berättar Per Odin Löthman. Den är lättare och har planare skrov för att man ska kunna sätta på en utombordsmotor.
Ett andra uppdrag är att transportera en karta över postrotevägen som förses med frimärke och stämpel från startorten Gustavs.
-De orter vi passerar kommer att få sätta sin stämpel på kartan.
I Mariehamn får sedan kartan ett åländskt frimärke och Mariehamns stämpel. Sedan lottas den ut bland Posten på Ålands alla frimärkssamlare.
Flytsparken, som alltså sedan doneras till räddningsverket, är köpt av posten för de pengar som julfrimärkena inbringade förra året. Också ridterapiarrangören Stall Joy fick ett bidrag, berättar Björn Wennström som är marknadschef på posten.
"Skön utflykt"
Äventyraren och naturguideföretagaren Pär Odin Löthman ser fram emot strapatsen.
-Vi betraktar utflykten både som ett produkttest och som en belöning. Det kommer att bli en skön utflykt i skärgården. Vi kommer att lämna rapporter under tiden till media i form av mms-bilder.
Den andra mars ger de sig ut från Gustavs. Drygt två veckor senare angör man Mariehamn. Man har då tillryggalagt en sträcka på 100 nautiska mil eller drygt 185 kilometer över öppna råkar, isrännor och hav med kringflytande isflak.
Petter Lobråten