Tomas Blombergs företag Skarp Holding Ab äger affärsfastigheten i Möckelö, där flera företag hyr lokaler. Nu stämmer Skarp Holding huvudentreprenören för bygget, Ålands bygg Ab.
Exceptionellt många fel och brister har uppdagats i huset, enligt stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten.
Problemen märktes direkt vid inflyttningen, säger Tomas Blomberg.
– Man kunde inte sitta i ett kontor och prata, för det hördes två kontor längre bort vad man sa.
Han radar upp det som han anser är de största felen:
– På utsidan är det problem med väggelementen. Plåten på utsidan har börjat släppa och det kommer in fukt.
– Det är otäta skarvar mellan elementen och monteringen är felaktigt utförd.
– Vid anslutningen mot betongen är sockeln felaktigt utförd. Även stuprören är felaktigt utförda.
– På yttertaket är samtliga plåtarbeten felaktigt utförda.
På insidan är brandsektionerna inte utförda enligt gällande regler, säger han.
– I princip är alla mellanväggar felaktigt utförda. På toaletterna har det spruckit kakel i alla skarvar på grund av hur skivorna har monterats.
Enligt Tomas Blomberg är orsaken att billiga material har monterats på felaktig sätt.
– Jag ifrågasätter hur byggetiken är på det här företaget eftersom man har kunnat lämna det så här, säger han.
”Oerhört besviken”
Skarp Holding vill att rätten ska syna byggnaden. Tidigare har bolaget anlitat Ramboll Finland för att besikta bygget och granska de utförda entreprenadarbetena. I stämningsansökan citeras besiktaren Frej Werner, som skriver:
– Man kan konstatera att byggnaden visar orimligt många stora och mindre fel och brister i utförande enligt myndighetskrav, avtal och god byggnadssed.
En annan besiktning gjordes sedan av Sweco besiktning. Ur den lyfter Skarp Holding bland annat fram att stuprören inte har monterats korrekt och att de har lossnat från fasaden, att fasadplåten har lossnat från underliggande isoleringen och att det förekommer läckage mellan fasadelement.
Enligt stämningsansökan har vissa åtgärder vidtagits, men läckagen har fortsatt och åstadkommer fortfarande skada för den övriga byggnaden och verksamheten i byggnaden.
– Det här är tungt, förstås. Vi har betalat 2,5 miljoner euro för ett hus som har de här bristerna, säger Tomas Blomberg.
– Jag känner mig oerhört besviken. Är det så här byggfirman tycker att man ska sköta sina projekt? Jag undrar hur andra projekt sköts. I vårt fall anlitades den mest välmeriterade byggkontrollanten på Åland – och han godkände det här.
En halv miljon euro
Skarp Holding Ab kräver skadestånd av Ålands bygg för de fel som trots reklamationer och påpekanden inte har blivit åtgärdade.
Det sammanlagda kravet uppgår till drygt 494.000 euro.
– Summorna har Ramboll Finland tagit fram, säger Tomas Blomberg.
Den största posterna, cirka 220.000 euro och 72.000 euro, krävs för reparation av stom- och vattentakskonstruktionerna samt för kompletterande byggnadsdelar som mellanväggar och brandtätningar.
Ersättning krävs också för reparationer av yt-, tak- och tätskikt samt för projekteringskostnader, arbetsplatsens allmänna kostnader, kostnader för ritningar och byggnadstillstånd, krediteringar, utredningskostnader, dröjsmålsvite och Skarp Holdings eget arbete och tidsanvändning.
Utöver detta krävs dröjsmålsränta och ersättning för rättegångskostnader.
Samtidigt har Skarp Holding innehållit drygt 52.000 euro från de betalningar man skulle ha gjort för entreprenaden. Det beloppet kan dras av från skadeståndskravet, enligt Skarp Holding.
Materialet som lämnats in till tingsrätten uppgår till 120 sidor om man inkluderar de 14 bilagorna. Både Rambolls och Swecos inspektörer kallas som vittnen.
Mikael Fagerlund, vd för Ålands bygg Ab, avvaktar med kommentarer och hänvisar till det bemötande som Ålands bygg ska lämna in till tingsrätten i ärendet.
– Där kommer vårt svar att framgå, säger han.
Anna Jakobsson