Våren 2018 färdigställde man en minneslund för kremerade i Prästö, Sund, ett arbete som påbörjades några år tidigare. Föreningen förvaltar den ensam och ansvarar både för det praktiska arbetet på området och för ekonomin. Området arrenderas av Fastighetsverket.
– Det lönar sig inte att besvära sig mot beslutet för oss, det riskerar att kosta för mycket. Så vi skickade ett brev till Mats Perämaa (finansminister, reds anm.) där vi framför att vi inte tycker att motiveringen är schysst, säger Rauli Lehtinen.
Han framhåller att föreningen haft stora kostnader vid minneslunden, bland annat har man skaffat en ny minnessten då den förra skadats av vädrets påverkan.
– Vi har överskridit våra tillgångar och var tvungna att ta ett lån på 1.000 euro för att klara budgeten. Vi har bara medlemsavgifter vi får in pengar genom, och tyvärr går antalet medlemmar ner varje år.
Öka medlemsantalet
I fjol hade man cirka 50 medlemmar, varav 21 betalade in avgiften.
Varför anser ni att föreningen är allmännyttig?
– Det är en samhällsfunktion ingen annan erbjuder. Församlingarna och staten ska ordna begravningar, men för de som väljer kremering finns ingen konfessionslös myndighet, det är vi som sköter det frivilligt.
Omkring ett dussin har sin viloplats i minneslunden, de flesta har tillkommit de senaste åren.
– I dag är det fritt fram att sprida askan i naturen eller i vattendrag. Men många vill ha en fast plats med namnet på en minnesplatta, säger Rauli Lehtinen.
Ålands krematorie- och minneslundsförening ska nu försöka öka medlemsantalet genom större synlighet. Man har producerat material för att sprida information, men fått nej att dela ut dem i skärgårdstrafiken och på sjukhuset.
– Men vi ska delta i föreningsmässan den 27 april.
Föreningen har inte fått något svar på sitt brev av finansministern.