Ålands Idrottscenter (ÅIC) riskerar nedläggning.
Orsaken är skenande kostnader för uppvärmning, vatten, el och kemikalier.
På måndag fattas beslut om centrets framtid. Men trots krisen talar man helst om offensiva satsningar.
Ålands idrottscenters visioner
-Ett utbyggt gym. Dagens gym är för litet, och saknar en hel del maskiner. "Det behöver inte handla om några fantasisummor".
- En bowlinghall. "Det har visat sig att i Sverige är det väldigt vanligt med en bowlinghall i anslutning till en simhall. Det finns många synergier. Bowlinghallen i Mariehamn är ofta helt upptagen."
-Konstgräsplan. "De har anlagt en i Jomala nu, och de tär ett jäkla tryck på den. Vi har en sandplan inte så långt från vår anläggning. Det är värt att titta på."
- Golfbana. "Inte så att den ska byggas av kommunen utan mer att vi kan vara till hjälp. Kommunen kan vara ett bollplank i utvecklingen."
KOMMUNALT Trots att besökarantalet ökat dramatiskt under 2008 går verksamheten med förlust.
- Bolaget går knackigt, säger Roger Höglund, kommunstyrelsens ordförande tillika styrelseledamot i Ålands Idrottscenter Ab.
Det alltså trots att utnyttjandegraden är hög. Många kommer till centret för att träna, simma och bo på vandrarhemmet.
- På vandrarhemmet ökade beläggningen med 50 procent, och totalt sett har besökarantalet ökat med 25 procent under årets första månader.
Nytt möte på måndag
På måndag hålls ett nytt styrelsemöte och då beslutar man hur man vill gå vidare. Finströms kommun äger en tredjedel av aktierna i företaget. En handfull företag äger lite större poster, men majoriteten av aktierna ägs av kommuninvånarna.
Någon risk för konkurs är det inte.
-Väljer man att lägga ned bolaget så handlar det inte om att försätta det i konkurs. Men en nedläggning skulle kosta kommunen en del pengar.
Hur mycket vill han inte svara på.
-Det får man sätta kommunens ekonomiavdelning att räkna på, det kan man inte säga så här. På tisdag vet jag hur det går.
Anledningen till det dåliga resultatet, för 2007 ett minus på ett par tusen euro, är ökade kostnader för framförallt uppvärmningen.
- När oljan stiger i pris ökar uppvärmningskostnaderna. Samtidigt har kostnaderna för el, vatten och kemikalier ökat.
Nu hoppas kommunen på att en privat entreprenör vill gå in och ta över driften, mot ett kommunalt bidrag.
- Man kan tänka sig att ett företag kommer hit och säger att okej, vi tar över driften för 100.000 euro om året, och då får vi ta ställning till det. I Sverige finns det företag som är specialiserade på att lägga bud på kommunal verksamhet, så det är ingen omöjlighet.
Med en privat entreprenör kan man också få utrymme för en utbyggnad av anläggningen.
- Vi har fyra visioner för centret som vi gärna är med och diskuterar, säger han.
Fotnot:
Roger Höglund betonar särskilt att han på grund av de dubbla styrelseposterna alltid anmäler jäv i kommunstyrelsen när centret avhandlas. Intervjun är gjord med honom i egenskap av kommunstyrelsens ordförande.
Fredrik Granlund