Varför har det tagit regeringen ett och ett halvt år att åtgärda två av 24 förslag från den grupp som synat de åländska särrättigheterna? Det undrar oppositionen.
Enligt Roger Jansson kan svaret ligga i att Centern skyller på att Liberalerna inte vill och vice versa.
LAGTINGET Det hettade till första dagen då lagtinget återupptog pleniarbetet. På agendan stod oppositionens spörsmål om regelverken för hembygds-, jordförvärvs- och näringsrätt.
Det har nu gått nästan ett och ett halvt år sedan en parlamentarisk kommitté överlämnade sina förslag till LR.
- Kommittén ville förenkla och förbättra, visa att Åland är öppet för nya medborgare och etableringar. LR ger nu en snedvriden bild av kommitténs arbete genom att huvudsakligen göra reglerna strängare, sa Roger Jansson (FS).
Sorgligt
Jörgen Strand (FS) var inne på samma linje.
- Ni har fokus på att göra det strängare, i stället borde ni ha fokus på att utveckla samhället. Det är lite sorgligt att en person, som arbetar på Åland och köper tomt på planlagt område för fast bosättning, bemöts med kalla handen, sa han.
Han syftar förstås på Crosskeys vd Carita Weiss med make som fått avslag på jordförvärv på planerat område och nu gått bolagsvägen, köpt marken av sig själva.
Ska likställas
Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) höll delvis med Strand.
- Men vi vill att fysiska och juridiska personer likställs, man ska inte kunna kringgå lagen genom aktieöverlåtelser. Turistisk verksamhet på planerat område kan fortsätta och nu går vi vidare genom att se på planeringsinstrumentet, sa hon.
Enligt kansliminister Roger Eriksson (Lib) ska man planeringsvägen kunna öppna vissa områden för byggande för inflyttade.
Skam på er!
Danne Sundman (Ob) var riktigt arg.
- Egentligen borde vi ha lämnat in ett misstroendeyrkande. Sjabblet med dessa frågor är allvarligt, skam på er i regeringsbänken!
Anders Eriksson (Åf) och Roger Jansson (FS) är upprörda över att LR hittills bara åtgärdat två av 24 förslag från den parlamentariska kommittén. Man anser dessutom att LR:s nya riktlinjer om aktieförvärv från juni i år är felaktiga eftersom de, enligt oppositionen, förbjuder aktiehandel för vissa personer.
Oense i LR
Roger Jansson tror att LR:s svårighet att komma till skott med förslagen handlar om oenighet inom regeringsblocket.
- Centern säger att det bror på Liberalerna, främst lantrådet och finansministern, Liberalerna säger att Centern spjärnar emot. Nu bör lantrådet och Centerns ordförande svara på hur det är. Eller ska vi belasta Roger Eriksson för allt? undrade Roger Jansson.
På hans förslag bordlades frågan till onsdag den 15 september då han vill ha svar från de två partiledarna.
Runars vädjan
Runar Karlsson (C), som skrivit på oppositionens spörsmål, vädjade i går till båda sidor att hitta en gemensam utväg.
- Det blir dyrt och förödande för oss att strida om detta. Vi var överens i den parlamentariska kommittén, kanske bör vi sätta oss ner tillsammans och diskutera ett regelverk. Försök var förnuftiga någon gång åtminstone, sa han.
Lantrådet Viveka Eriksson (Lib) medgav att det tagit lite för lång tid att få fram riktlinjerna om jordförvärv. Hon sa också att nu sittande LR inte hinner göra allt det kommittén föreslog.
- Det är inte lätt att få ihop restriktioner med en vilja att också utveckla samhället.
Olika språk
Majoriteten i kommittén ansåg att kravet på två tredjedels majoritet i bolagsstyrelser ska bibehållas. Liberalerna vill luckra upp kravet.
-Engelska, finska holländska och andra språk används redan i dag i styrelserummen och vem lider av det? Ingen, det ger arbetsplatser utan att det inskränker på våra rättigheter, sa Olof Erland (Lib).
Gun Carlson (C) påpekade att lagtinget redan i dag kan besluta att den som flyttar bort från Åland, till exempel för studier, kan få behålla hembygdsrätten. Anders Eriksson (Åf) efterlyste engagemang också för Åland som eget handelsområde, enligt honom viktigt för att Åland ska kunna bevaras svenskt.
Kerstin Österman