Företrädare för den förra regeringen Thörnroos tar emot landskapsregeringens (LR) beslut om förlikning med konsortiet med kluvna känslor.
– Jag är förvånad och besviken över att LR har gjort en kovändning. Det är inte länge sedan man tog beslut om att ta fallet till prövning i Högsta domstolen (HD), säger Veronica Thörnroos.
Detta har hänt
I fredags förlikades landskapsregeringen (LR) och färjekonsortiet kring skadeståndsbeloppet för den uppsagda elhybridfärjan. En förlikning på 11,9 miljoner euro har nåtts och det innebär att LR slipper betala 1,3 miljoner euro av det skadestånd, inklusive räntor och rättegångskostnader, som hovrätten utdömde.
Hur borde man ha gjort?
– Man borde ha fortsatt på den inslagna vägen och fört processen till slut för att rent principiellt få ett slutgiltigt avgörande.
Veronica Thörnroos avgick från sin post som talman i svallvågorna av hovrättsdomen, och lämnade i samband med det även Centern (C). Hon fick veta om förlikningen strax innan det blev offentligt klockan 13 i fredags, efter att lagtingets Finans- och näringsutskott (FNU) haft ett möte om det.
– FNU fick information om det efter att beslutet var taget. Det gör att FNU i det här fallet bara blir en gummistämpel. Ett så här stort ärende tycker jag borde ha förankrats i lagtinget, säger hon.
Förankring saknades
Roger Höglund (C) är medlem i Finans- och näringsutskottet (FNU), men deltog inte i fredagens möte.
– Jag är en vän av förankring, speciellt när det gäller större saker av större dignitet som inverkar på budgeten. Sedan vet jag att det ofta kommer in tidspress som gör att man inte alltid hinner förankra som man vill.
Förlikningen kommenterar han så här:
– Det är bra att ha det här ur världen. Samtidigt får man aldrig svar på om skadeståndet hade kunnat sänkas.
”Intern miss”
Harry Jansson (C) säger att han har blandade känslor.
– Jag förstår mycket väl att många önskar lägga affären bakom sig, i möjligaste mån. Men med tanke på den principiella betydelsen av vad tings- och hovrätten har kommit fram till borde det de facto ha prövats av HD. Jag är helt övertygad om att skadeståndet skulle ha sänkts betydligt.
För Harry Jansson kom förlikningen som en överraskning.
– Det är ett beslut som har tagits på ministernivå. Det har gjorts en miss i den interna förankringsprocessen. Jag är förvånad över att man valde att inte informera C:s lagtingsgrupp om att det här var på gång. Slutresultatet kan ha blivit detsamma, men parlamentarismen bygger på att regeringen åtnjuter vårt förtroende i den här typen av större frågor, säger han.
– Faktum är att oppositionen i lagtinget fick bättre underlag än vi som sitter i regeringsbasen. Vad jag har förstått fick de e-post direkt efter FNU:s möte i fredags.
Hur påverkar det ditt förtroende för C:s ministrar?
– Inte kommer jag att vidta några åtgärder. Man befann väl sig i en känslig situation där det borde tas ett snabbt beslut och var kanske orolig över att det skulle påverkas. Det kan handla om att ministrarna inte är tillräckligt kunniga om hur man ska förfara i den här typen av situationer, det är mänskligt förstås.
Tidslinje
Det var snabba puckar när beslutet om förlikning togs i fredags, den 19 april.
9.30: Ministrarna i regeringen tar definitivt beslut.
12: Lagtingets finans- och näringsutskott (FNU) informeras.
13: Förlikningen offentliggörs.
Slår tillbaka mot kritiken: Hade mandat att agera
Landskapsregeringen anser att man har hanterat processen kring förlikningen korrekt.
Vice lantrådet och utbildningsministern Annika Hambrudd (C):
– Jag vet inte hur mycket mer vi hade kunnat förankra det, under hela den här processen och de senaste dagarna har vi haft diskussioner. Kvällen innan avtalet skrevs på informerade jag vår gruppledare (Robert Mansén (C) reds. anm.). Det har funnits stöd för att vi ska gå vidare. I en förhandling kan man inte gå ut med hur mycket information som helst heller. Centergruppen är enig om att en förlikning var det bästa.
Finns en splittring inom C i denna fråga?
– Nej, det finns ingen splittring.
Infrastrukturminister Camilla Gunell (S):
Var beslutet för dåligt förankrat?
– Nej. Alla gruppledare var informerade.
– I regeringen hade vi en stark samsyn kring att en förlikning är den absolut bästa lösningen. Därmed hade regeringen mandat att agera på det här sättet. Det hela var också förankrat hos landskapsrevisorn.
Camilla Gunell säger att hon har uppfattat att Harry Jansson (C) hellre hade sett att ärendet prövats i Högsta domstolen, men att det i övrigt finns brett stöd för beslutet.
– Jag har inte hört något annat än jubel från min egen grupp (Socialdemokraterna reds. anm.), Liberalerna och de centerpartister jag har pratat med. Jag uppfattar inte att det finns ett spritt missnöje. Det är ett fåtal personer som har sina orsaker.