Anna Johanssons konst är tydligt naturinspirerad, något hon förklarar att beror på den närkontakt hon haft med naturen sedan barnsben. Hennes farmor och farfar är fågelskådare, och hon har alltid haft ett intresse för trädgårdsskötsel.
– Jag spenderade mycket tid i naturen som liten unge och gör det fortfarande. Min familj plockar alltid mycket svamp och bär i skogen och mina mor- och farföräldrar har alltid haft en kärlek till naturen, säger hon.
Utställningen på Mariehamns stadsbibliotek som ställs ut från och med i dag, torsdag, är hennes första. Namnet och temat på utställningen är ”Blomstaden och svampimperiet” vilket syftar till tavlornas motiv som mest föreställer svampar och blommor.
Idén till temat föddes när hon gjorde tavlan ”Trollskogen”, ett beställningsverk till hennes farföräldrar.
– Då blev jag jätteintresserad av växter eller att måla och avbilda växter men i ett påhittat scenario.
Hon blev tillfrågad ifall hon ville hålla en utställning efter att hon kontakt kulturledaren för Mariehamns stad Lars Midbjer i ett helt annat ärende och tackade självklart ja.
Samtliga målningar är målade i akryl, på trä och olika typer av canvas. På några av tavlorna har hon då de varit så gott som färdigställda använt sig av krita för att skapa mer textur.
Den andra målningen hon gjorde på temat heter ”Många tankar och känslor”. I den har hon fortsatt på samma motiv som den första målningen, men i ett annat format.
– Även fast det är från samma tavla tänker jag mig att den avbildar min första tid på Åsa folkhögskola där jag gick, där allting var nytt för mig och skrämmande och coolt och läskigt och så vidare, säger hon.
Pollen och sporer färgar himlen
Anna Johanssons målningar är färgsprakande och rymmer allt från tistlar till bläcksvampar och fingerborgsblommor, som är en av hennes favoriter att måla.
Sex av utställningens totalt sju verk är uppdelade i två kategorier: blomstaden, vars bakgrunder är rosa och svampimperiet, vars bakgrunder är gula. Från början var det ett estetiskt val, men efter ett tag formulerade hon en mening bakom färgerna, säger hon.
– För att det är blomstaden är det så mycket pollen i luften att himlen blir rosa och på andra sidan är det svamparnas sporer som gör himlen gul. Och det är det som skiljer de två världarna från varandra, även fast jag tänker mig att de på något sätt gränsar till varandra också.
I mitten av de två sidorna står en tavla föreställande en gigantisk, grön drake. Draken är målad under karantän 2020, på en bit tapet hon hittade i familjens förråd.
– Jag är väldigt inspirerad av den åländska och nordiska floran och faunan och sådär. Jag har försökt inkludera många nordiska växter och svampar. Men det är också mycket fantasy-inspirerat antar jag, det är därför de har så excentriska färger. Och så har jag den där draken som jag tycker att också hör hit eftersom om det är en fantasy-värld finns det fantasy-varelser också.
Sitt livs första dj-set
Anna Johansson har svårt att uppskatta exakt hur lång tid verken har tagit att färdigställa. Den stora draken tog ”många, många timmar” och ”Trollskogen” kan ha tagit allt mellan 15 och 20 timmar.
– Den jobbade jag på förra sommaren och jag hade även med den till mitt sommarjobb på Vårdö och satt och målade på den där, säger hon.
– Men jag har svårt att estimera för jag brukar inte alls kolla hur länge det tar för mig. Ofta för att jag inte vet vad min ambition är från början utan jag brukar börja och se vart det tar mig.
Ikväll är det dags för vernissage och Anna Johansson berättar att hon har något speciellt planerat.
– Jag ska göra mitt första dj-set i mitt liv på ett bibliotek vilket är intressant. Och så ska jag bjuda på någonting att knapra på medans. Och jag tänker spela ambient-elektronisk musik som jag tycker att passar till utställningen.
– Exempelvis en av mina favoritartister Mort Garson. Han är en av modularsynt-musikens utvecklare.
Hur skulle du överlag beskriva din konststil?
– Jag skulle beskriva den som formintresserad kanske, jag tycker om former och jag tycker om starka färger och mönster.
Utställningen har vernissage ikväll mellan klockan 18-20 och visas fram till den 7 augusti.