Sommaren 2020 spelades ”Ålands hjältar” in och sändes därpå följande vinter. Då kretsade allt kring vårt landskap, men den här gången har Yle breddat vyerna och under sommaren 2021 spelade man också in i Pargas och Åbo och döpte således om fortsättningen av serien till ”Skärgårdens hjältar”.
Några ansikten som fanns i den första säsongen syns igen, som sjöbevakarna Jessica Westerlund stationerad på Kökar och Mats Liljeroos som utgår från Mariehamn. Ny för säsongen är Jomalabon Andreas Brink, äldre sjöbevakningsman på Ålands sjöbevakningsstation.
– Jag hade semester hela perioden när Ålands hjältar spelades in, men inför den här inspelningen blev jag tillfrågad, säger han.
Vad hände sommaren 2021 när programmet spelades in, vad tror du tittarna får ta del av?
– Bra fråga. När jag medverkade var det Rockoffavslutning, det var några pojkar som fick motorstopp och tappade bort sig och så gjorde vi vanliga kontroller. Det hände tyvärr inte så jättemycket när filmteamet var med, men mina kollegor hade någon båt på grund, vet jag.
Det var dock livligare båttrafik än året före då den första pandemisommaren präglade det mesta.
– Många ålänningar har nog satt pengarna på båtar i stället för resor, så det har ökat, säger Andreas Brink.
En del omtagningar
Han beskriver det som ”lite speciellt” att utföra sitt arbete inför kamerorna.
– Man måste tänka mer på vad man gör så det inte blir omtagningar för att man säger något tokigt eller tappar bort sig. Ibland ville de också att man skulle säga om något för att det varit svårt att uppfatta, och då gäller det ju att komma ihåg vad man sagt. Men man lärde sig ganska fort hur man ska agera, att inte titta rätt in i kameran och så där.
Vad var den största utmaningen med att ha ett filmteam med i arbetet?
– Det var att ha en kamera med sig hela tiden och att allt man sa kan hamna på band. Lite nervös blir man ju. Men egentligen uppträder man inte allt för annorlunda, jobbet ska ju utföras korrekt hela tiden oavsett.
De ni stoppade, vad tyckte de om att bli filmade?
– De flesta tog det ganska bra. Åtminstone ålänningarna var väldigt medvetna, de hade sett programmet och det hade skrivits om en ny säsong. Vi informerade alltid att det fanns ett filmteam ombord och de efteråt får välja om de vill synas eller inte. Ett fåtal ville absolut inte vara med.
Om de slutligen ändå medverkar eller inte är upp till produktionsbolaget, säger Andreas Brink.
– Det är de som klipper bort de som inte vill vara med, eller blurrar deras ansikten. Den juridiska biten hamnar på dem, jag har bara gjort mitt jobb.
Dold verksamhet
Inspelningarna ger yrket synlighet och visar på större bredd än bara gränsbevakning som varit det som främst noterats av allmänheten under pandemin.
– Det är bra att visa att vi jobbar med ett brett arbetsfält, allt från att bevaka gränser i hamnen till att kontrollera båtar på sjön till att hjälpa folk i nöd. Vi är kanske en mer dold verksamhet på Åland jämfört med till exempel polisen som informerar mycket mer vad de gör. Vår ledningscentral finns i Åbo, så på det sättet blir informationen kanske mindre, säger Andreas Brink.
Gav den första säsongen ett ökat intresse för er yrkesgrupp?
– Det vågar jag inte säga, det har jag inte tänkt på. Men det startas en svenskspråkig grundkurs i slutet av januari och jag vet att ganska många ålänningar sökt. Det kan ju ha varit tack vare att serien funnits.
Som jag minns er medverkan i första säsongen gav det en ganska romantiserad bild av snabba båtar på öppet vatten i vacker miljö.
– Det är ett underbart arbete på det sättet, vackra dagar sommartid. Man är ganska glad att gå på jobb fast det är mitt i sommaren Men om något händer i dag måste vi också ge oss ut, fast det blåser 20-30 meter per sekund. Så det har sina för- och nackdelar, säger Andreas Brink.
Snart premiär
Gränsbevakningsväsendet går igenom allt material för godkännande före det sänds ut.
– Jag har bara sett en del med mina kollegor, men inget av mig själv. Jag får titta vid premiären med skämskudden sedan, säger Andreas Brink och skrattar.
Skärgårdens hjältar har premiär den 31 januari och går att se på Yle Arenan och Yle Fem. Utöver de åländska sjöbevakarna får tittarna följa den nystartade skärgårdspatrullen, ambulans och brandkår i Pargas, samt polisen i Åbo och tullen i Mariehamn.