För två år sedan beviljades den anrika föreningen anslag från Svenska kulturfonden för ändamålet. Men som de flesta känner till kom en viss pandemi i vägen för kulturyttringar och andra fritidsverksamheter. Därför gör man nu slag i saken och ordnar ett prova på-tillfälle inkommande onsdag.
– Vi har hunnit tappa många orkestermedlemmar under de här tio åren, och vill därför ge nybörjare möjligheten att få ägna sig åt musik, säger föreningsordförande Iréne Liljegren.
Ungdomsorkestern som sådan har hållits livskraftig under motsvarande tioårsperiod, men återväxten har blivit lidande.
– Tidigare tog vi in nya medlemmar vartannat år och byggde så att säga på verksamheten underifrån. Nu vill vi gärna komma tillbaka till något liknande system, säger verksamhetsledaren Birgitta Bergman-Jansson.
Alla får vara med
Representanterna för ungdomsorkestern betonar att det inte existerar några som helst inträdeskrav för nybörjarna.
– Alla som är intresserade av att prova på ett instrument är välkomna med. Och vi erbjuder blåsinstrument och slagverksinstrument, man behöver således inte ha ett eget instrument, säger de.
Men kostar det något för de som vill spela?
– Vi är en förening och har en medlemsavgift, men vi hjälper till att lösa det om ekonomin skulle vara besvärlig för någon familj, säger Iréne Liljegren.
Tidigare har Mariehamns ungdomsorkester samarbetat med, och ingått i, Medborgarinstitutet. Men nu arrangerar man allt i egen regi.
– Det var ett gott samarbete, men våra timmar minskade så mycket att vi inte kunde hålla i gång flera orkestrar på olika nivåer, säger Iréne Liljegren.
Stor bredd på musikstilar
Den som känner sig sugen och kallad att prova på ett blåsinstrument och orkesterlivet välkomnas till Strandnäs skola klockan 15.30 onsdagen den 7 september.
– Då presenterar vi de olika instrumenten, man får lyssna, prova på och bekanta sig med dem. Och vill man hoppa på efter det är det onsdagar som gäller också framöver, säger de.
Innebär namnet – Mariehamns ungdomsorkester – att man per definition behöver vara en ungdom för att få delta?
– Nej. Den är väldigt blandad i dag. Vissa, som har spelat i många år, är vuxna. Andra är i gymnasieåldern eller i högstadieåldern. Det är gemenskapen, att man skapar musik tillsammans, som är den stora behållningen. Däremot behövs det en ny och ung bas som ska skapa framtidens orkester.
Vilken musikgenre spelar ni?
– Det är en väldig bredd på musikstilar. Det är såväl pop och rock som swing. Och på konserter har det genom åren varit olika teman, som filmmusik eller Disneylåtar. Man får bekanta sig med många olika typer av musik, säger Birgitta Bergman-Jansson.
Avslutningsvis: Kan ni ta emot alla som vill spela om det skulle visa sig bli en jätterusning på onsdag?
– Ja, vi har inte satt någon övre gräns. Det är ju egentligen så att ju större orkestern blir, desto pampigare är den att lyssna till.