Två män och en kvinna samtalar på obestämt ställe. Kvinnan är död efter att tidigare ha tagit sitt liv på samma plats. Männen har många frågor om varför hon begick självmord och hur det är efter döden, men kvinnan säger att skillnaden inte är så stor mot det livlösa liv hon en gång levde.
Det är upplägget för Filip Häggbloms pjäs ”Nattugglor” som spelas på Teaterverket i Stockholm.
– Många vill tro att det händer något storslaget efter döden, som att man kommer till himlen. Men för kvinnan har ingenting förändrats. Hennes ångest fortsätter plåga henne. Det enda som är annorlunda är att hon inte längre har något luktsinne. Och att man får röka inomhus, säger Filip Häggblom.
Känsligt ämne
Pjäsens grundidé var att angripa självmord från självmördarens egna perspektiv. Ett både känsligt och kontroversiellt ämne, det är Filip Häggblom mycket medveten om.
– Vi talade mycket om det i ensemblen när vi började repetera. Hur det går som en slags epidemi av självmord genom samhället och vad det kan bero på.
För att inte överrumpla publiken har man en publikvärd som informerar om det känsliga ämnet och var man kan vända sig om man upplever oro och behöver stöd.
– Jag tycker att konsten ska vara helt fri att provocera, men man har ju ändå ett ansvar för vad man uttrycker. Jag hoppas att föreställningen leder till samtal hos publiken om varför det blivit så vanligt med självmord.
Klassisk tavla
Han fick idén till det hela när han såg Edward Hoppers klassiska tavla ”Nighthawks”, av ett nattöppet kafé med tre gäster.
– Jag skapade dokumentet ”Nattugglor” och började fundera över vilka personerna var och var de kom ifrån, berättar Filip Häggblom.
Till skillnad från sitt vanliga intensiva skrivsätt, lät han manuset långsamt växa fram under två år.
– Jag skrev en sida då och då. Det var ett väldigt lustfylld sätt att jobba. Eftersom processen var så lång hann jag hitta nya idéer att utveckla under arbetets gång. De inspirationskällor jag hade från början hann förändras mot slutet.
När han annonserade efter skådespelare anmälde 100 personer sitt intresse, berättar han. Han valde Ludvig Nyberg som han arbetade med i sin tidigare pjäs ”Pesten” 2019.
– Han är lite speciell eftersom han egentligen arbetar med att inspektera broar och trivs jättebra med det, men samtidigt är en jätteskicklig skådespelare.
Till det kom Julia Strandljung och Willjam Lempling som båda är yrkesskådespelare.
Hitta balansen
”Nattugglor” är den andra pjäsen Filip Häggblom både skrivit och regisserat på Teaterverket.
– Jag tycker att jag utvecklats en hel del som regissör sedan ”Pesten”. Jag lyckades hjälpa skådespelarna uppfylla min vision, samtidigt som jag lät dem utforska och utveckla sina karaktärer på ett medskapande sätt. Att hitta den balansen var intressant.
Framöver är det skrivandet och regisserandet han tänker satsa på. Bland förebilderna nämner han dramatiker som Samuel Becket och Lars Norén och poeten Gunnar Björling.
– Hans sätt att leka med språkets konjunktioner och interpunktioner är inspirerande. Jag drömmer om att kunna leva helt på skrivandet.
Till vardags arbetar han annars på Riksteatern som fotograf och marknadsförare.
– En fördel med det är ju att jag får se väldigt mycket scenkonst.
”Nattugglor” hade premiär den 27 maj och visas sammanlagt fyra gånger. De två återstående föreställningarna är i dag torsdag och på lördag.
– Det vore roligt att få visa den på Åland i höst, men för det finns inga färdiga planer ännu.