– Lägret startade för 30 år sedan när Sylvia Sundström tyckte att skärgårdsbarnen behövde få musikundervisning och ett roligt läger under sommaren. Då var det hennes dotter Ingrid Sundström, dotterns studiekamrat Camilla Linneadotter och sju barn på det första lägret, säger Siv Ekström.
Namnet ”Antons vänner” härstammar från att lägret från början ordnades på Antons Gästhem på Kökar. När föreningen skulle startas, av praktiska skäl för att lättare söka bidrag, hängde det en tavla på Anton och hans fru på väggen i gästhemmet.
– Då var det någon som stod och begrundade porträttet och utbrast ”Kan den inte heta Antons vänner?” och då blev det så, säger Siv Ekström.
Populärt läger
Under de flera år har lägren bestått av fyra lärare och 30–40 elever.
– Sylvia kunde nog aldrig ana hur lägret skulle utvecklas. En sommar hade vi över 60 deltagare på lägret. Den ursprungliga idén var att lägret skulle vara för barnen, men allt eftersom har det kommit med föräldrar och vuxna som också vill vara med och spela, säger Siv Ekström.
Under lägret arbetar deltagarna på gehör. Det innebär att de inte spelar från noter, utan lyssnar på hur musiken låter och försöker härma den. Från början var det endast fiol som gällde, men med tiden har även cello blivit ett av instrumenten på lägret.
– Sedan brukar vi dela ut ett nothäfte på fredagen när vi har vår avslutning. Det är för att deltagarna ska kunna komma ihåg de stycken vi spelat, säger Siv Ekström.
Deltagarna delas in i grupper efter spelvana och sedan spelar de hela dagarna. Schemat är lagt så att alla grupper ska hinna ha alla lärare varje dag. På fredagen brukar deltagarna ha en avslutningskonsert på skullan på Kyrkogårdsö.
– Då brukar det komma folk från de närliggande öarna och lyssna. Det är avslutningen på lägret, säger Siv Ekström.
– Det känns som att folkmusik är lite på uppsving nu, det håller på att bli trendigt igen. Det är roligt och lätt att lyssna på och härligt på alla sätt, säger Emelie Laine.
Variation bland deltagarna
Deltagarna kommer från ett stort antal länder. Under åren har det varit deltagare från bland annat Schweiz, Sverige, Lettland, Estland, Österrike och Holland. I flera av grupperna tenderar det att vara blandade åldrar.
– Flera av lärarna som kommit till lägret för att undervisa har blivit helt till sig över hur lätt det varit att blanda vuxna och barn i grupperna, säger Siv Ekström.
Repertoaren och låtvalen varierar enligt gruppens spelvana. För de som är nybörjare börjar lärarna med enkla låtar som är lätta att härma.
– I flertal andra fall undervisas barnen med enskilda lektioner, medan vi på lägret övar allting i grupp och därför får öva mycket mer på samspel, säger Siv Ekström.
På kvällarna när lektionerna är över brukar deltagarna samlas på skullan för att spela tillsammans.
– Den sista kvällen har de även en lång jam-session tillsammans, då är alla med och spelar. Det är något speciellt med att få spela tillsammans, säger Siv Ekström.
Spelglädje livet ut
Många av deltagarna har varit med sedan de var små barn. Francine Eriksson och Lydia Eriksson har varit med på lägret sedan de var fem respektive sju år. Bland årets lärare hittar man bland annat Andras Nyberg som även deltog flera somrar på lägret som barn. De övriga lärarna är Camilla Linneadotter, Sven Midgren och Siv Ekström.
Francine Eriksson har varit deltagare i över 15 år och har varit hjälplärare i flera år. Hon har alltid sett folkmusiklägret som en självklar del av sommaren.
– Jag brukar alltid säga att utan det här lägret skulle jag inte spela i dag. Det har alltid varit så roligt och har gett spelglädje på ett helt annat sätt, säger Francine Eriksson.
Flera barn och vuxna har också hittat sin spelglädje på lägren på Kyrkogårdsö.
– En gång ringde en pappa mig och sa att hans dotter börjat spela fiol och han undrade vad han kunde göra för att få henne att fortsätta spela. Då sa jag åt honom att det enda sättet är att låta henne komma på folkmusikläger på Kyrkogårdsö och sedan var dom med i många år, säger Siv Ekström och skrattar.
– Jag brukar citera Erik Moraeus, ”innan ungdomarna kommer i puberteten ska man ha fått dem att vara så skickliga på att spela så de inte kan vara utan musiken”, säger Siv Ekström
Kickan Franzén, nuvarande ordförande i Antons vänner, började spela nyckelharpa i vuxen ålder och har trivts väldigt bra på lägren.
– Lägret är så fantastiskt. Man går verkligen och ser fram emot det och den härliga stämningen. Vi får dessutom alltid helt underbar mat på Kyrkogårdsö, säger Kickan Franzén.
Platserna för årets läger är redan fyllda och 48 deltagare är på väg på årets folkmusikläger. Med jubileet i åtanke kommer årets deltagare att få en liten present, men mer än så vill Siv Ekström inte avslöja.