Under 1920-talet kom det textila konsthantverket till Åland. Då uppmärksammades det med inventering och en utställning. Ted Chikasha, intendent för Eckerö post- och tullhus, tycker att det är på tiden att det uppmärksammas på nytt – 100 år senare.
– Alla som deltar i utställningen har någon betydelsefull anknytning till Åland. De kan vara födda här och verksamma ute i världen eller inflyttade till Åland, säger han.
De senaste två åren har sommarutställningarna varit mycket mindre då det inte funnits så många utställare. Men i år är det hela 27 hantverkare och designers som visar upp sina verk. Av dessa 27 är en man och resten kvinnor.
Mer svenskt än finskt
Utöver utställarnas verk visas också en glasmonter med textilier sparade från 1920-talet. Där ligger bland annat kjolsäckar till folkdräkter gjorda av Sigrid Granfelt, en av förgrundsgestalterna för textilt hantverk på Åland.
– Både de gamla och nya textilierna här liknar mer svensk textil än finsk. Det beror på att Åland var väldigt svenskt för 100 år sedan och är ännu i dag. Typiskt för svensk textil är blommor och växter som motiv medan den finska ofta är mer abstrakt och avskalad, säger Ted Chikasha.
Varje rum har eget tema
Utställningen består av sju olika rum där alla har sitt eget tema. Ett av dem har temat ”fashion” och består av allt från mode och hemtextil till neccessärer och återvunnet material. Mitt i rummet hänger t-shirts från Minna Palmqvists kollektion ”Under Pressure”. Plaggen består av återvunna skjortor som hon manglat tillsammans med en applikation som därefter sytts fast med broderimaskin. Minna Palmqvist är kläddesigner och skapar alla sina plagg själv i sin studio i Stockholm.
I ”matsalsrummet” finns ett hörn fyllt med köksinredning skapad av Maria Korpi. Hon trycker sina mönster på linne och bomull men också på återvunnet material.
I samma rum ställer Barbro Eriksson ut ett möbeltyg som består av det återkommande citatet ”Tala är silver och lyssna är guld”. Hon har även broderat kuddar till utställningen.
I ”Sverige Finland-rummet” möts mönster skapade av två stora designers - Stefan Lindfors som flyttat från Åland till Finland och Chiqui Mattsson som flyttat från Åland till Sverige. Stefan Lindfors har gjort kollektioner för stora företag som Marimekko och Arabia och Chiqui Mattsson har utfört inredningsuppdrag för bland annat Skansen och Nordiska muséet i Stockholm.
– Det är ”världspremiär” för mattan här som Stefan Lindfors har designat. Det är en provbit av en heltäckningsmatta som ska pryda Hotell Ax i Helsingfors som öppnar 2022. Han har designat nästan all inredning till hotellet, berättar Ted Chikasha.
I det sista rummet är temat ”vila”. Där ställer Erica Törnroth ut sitt populära naturinspirerade mönster ”Sommar Åland Blommar Kryper & Krälar” som pryder både gardiner och dukar.
Text: Marie Rask
Fakta
Textilt konsthantverk & design från och till Åland
Av: 27 olika utställare. Hanna Wiik-Rosenqvist, Barbro Eriksson, Chiqui Mattson, Ann Eriksson, Anna Nilsson, Barbro Avellán, Ellen Mattsson, Lotta Jansdotter, Birgitta Häggblom, Maija Häggblom, Ilse Berg, Anette Sundberg, Erica Törnroth, Helena Eriksson, Lotta Gustafsson, Margit Holmberg, Gunvor Holmström-Skogberg, Anna-Lena Beckman, Maria Korpi, Linda Karlsson, Marina Söderlund Grabinski, Gunilla von Nandelstadh, Stefan Lindfors, Kristina Wigren, Minna Palmqvist, Minna Rundberg, Kaethy Jourdan-Ericsson.
Vad: Textila konsthantverk och design
Var: Eckerö post- och tullhus
Visas: Den 15 maj till den 19 september, alla dagar klockan 10-18