Elever i årskurs 7 och 8 i Strandnäs skola fick prova att måla graffiti under en workshop. Workshopen är en del av projektet Arcade&Graffiti Project. Skolassistenten Daniel Hultgren startade projektet för att ge elever en chans att skapa någonting som de kunde vara stolta över. Han berättar att ursprungsidén var att starta något som skulle stärka vi-känslan och främja samhörigheten.
– Jag ville starta något där elever som inte annars skulle ha kontakt med varandra fick en chans till naturliga interaktioner och på så sätt knyta nya band, fortsätter han.
Resultatet ska bli en arkadmaskin som ska placeras i rasthallen och vara tillgänglig för elever under rasterna.
Projektet växte
I början var det ett fåtal elever som var delaktiga i projektet. Vissa elever gynnades av att ta en paus från undervisningen och göra något annat emellanåt för att ladda batterierna. Fler och fler började följa med i projektet och blev engagerade. Nu har projektet samlat elever med många olika intressen och bakgrunder.
Arkadmaskinen har involverat flera grupper av elever. Vissa har varit med i processen att bygga träkonstruktionen för arkadmaskinen medans andra kommer vara delaktiga i att programmera datorn till spelet. Elever med ett särskilt intresse för bildkonst har ansvarat över att måla arkadmaskinen.
Projektet har tvingat elever att använda kunskap från flera ämnen, som till exempel praktisk matematik med vinklar och former när trähöljet för arkadmaskinen byggts till färglära när den målas.
De elever som var delaktiga i processen med att måla maskinen fick även vara med och skapa fyra konstverk som ska hängas upp i skolan.
Frihet och ansvar
Workshopen var uppdelad i två moment. Först fick eleverna ta del av en föreläsning med graffitikonstnären Carl-Johan Listherby. Eleverna fick lära sig om hip-hopens ursprung och vilken roll graffiti spelat för hiphop-kulturen. Carl-Johan Listherby pratade också om en graffitikonstnärs frihet och ansvar.
– Om du sysslar med graffiti finns en otrolig frihet men du har också ett stort ansvar, säger han.
Han förklarar att det finns platser där graffiti uppskattas men om du förstör någonting på allmän plats kommer personer bli upprörda vilket leder till ett större motstånd mot graffiti som konstform.
Efter föreläsningen fick elever gå ut på skolgården och måla arkadmaskinen och fyra konstverk. Eleverna fick fria händer att göra vad de önskade. Att målandet blev i graffitistil säger Daniel Hultgård att var en självklarhet.
– Graffiti som konstform är något som historiskt har tittas på med väldigt ansträngda ögon och inget för gemene man men ändå lyckats etablera sin egen plast på världskartan och växa sig så stort att konstnärers alster i dag sälja för miljonbelopp på auktion.
Vad har varit det roligaste med den här workshopen?
– Den har varit jättebra. Det är roligt att få vara kreativ och spreja, säger Maja Andersson.
Amaja Söderbäck berättar att hon har haft ett tidigare intresse för bildkonst och hiphop och att det därför är kul att få måla graffiti.
Vad arbetar du med just nu?
– Vi målar ett konstverk som ska hängas upp i rasthallen, säger Nikolai Gustavsson.
Vilmer Sundblom berättar att det bästa med graffiti är att man får göra vad man vill och att det är roligt att få arbeta med färger.
Daniel Hultgren tror att projektet blev lyckat för att de tänkte utanför boxen och tillät sig att skapa förutsättningarna som krävdes.