På söndag den 17 mars klockan 15.20 visas den svensk-iranska dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestanis film ”Son of the Mullah” på Vera filmfestival. Den tidigare guldbaggevinnaren och dubbla vinnaren har ett hårt späckat schema, och hade först inte möjlighet att närvara personligen vid filmvisningen. Men i sista stund fick hon en lucka och bestämde sig för att komma och möta den åländska publiken.
– Jag är en impulsiv människa. Jag har flera pågående projekt och filmen visas på många festivaler, alla drar i mig. Men samtidigt känner jag att jag har ett ansvar när filmen visas i andra länder, för det blir så många frågetecken. Man kan inte bara lämna publiken åt sitt öde utan att besvara deras frågor, säger hon.
Att filmen väcker känslor tror hon beror på att den visar något som inte tidigare har berättats. Det handlar om den iranska journalisten och aktivisten Roohallah Zam, som lever i exil i Frankrike med sin fru och två döttrar. Han är son till en högt uppsatt mulla som jobbar nära regimen.
– Han har inte bara gått emot sin pappa utan hela regimen, säger Nahid Persson Sarvestani.
2018 hittade hon Roohallah Zams nyhetskanal och märker att han är en stark röst när det gäller att avslöja regimens maktmissbruk.
– Det är via iranska journalister i exil som omvärlden kan få veta sanningen om vad som sker i Iran. När jag upptäckte hans kanal var jag fascinerad över de nyheter han publicerade, han var ett steg före alla andra. Samtidigt var jag misstänksam och undrade om han var en del av regimen själv.
Bild
Unik inblick
Nahid Persson Sarvestani bestämde sig för att åka till Frankrike och filma Roohallah Zam. Den franska säkerhetspolisen hade ett rigoröst skydd efter att terrorister varit ute efter honom, säger hon.
– De kollade upp allt med mig, det tog en vecka innan jag gick grönt ljus att träffa honom.
Nahid Persson Sarvestani följde Roohallah Zam under några dagar. Bara ett par månader senare fick hon plötsligt syn på honom i iranska medier, som visade när han förhördes.
– Människor från den iranska regimen hade infiltrerat hans nätverk och kommit honom väldigt nära. Hans närmaste kollega lurade honom till Irak, därifrån kidnappades han och fördes till Iran. Efter 14 månader i fängelse avrättades han.
Vad är budskapet med filmen?
– När jag berättar om den iranska regimen sitter de flesta svenskar som frågetecken och säger ”va, pågår detta? Varför vet vi inte om det?”. Att den iranska regimen inte kan störtas beror till stor del på Europa, som samarbetar med Iran. Man behöver klippa bandet.