Vinnare av Verastatyetten 2024 är ”Miraklet i Gullspång”. Den prisbelönta dokumentärfilmen gjorde starkt intryck på den åländska publiken, och frågorna till producenten Ina Holmqvist ville aldrig ta slut efter visningen.
– Jag är både rörd och hedrad. Det känns fint att få ta emot detta pris på min familjs hemmaplan. Så mycket kärlek. Jag hoppas att Bio Savoy kan visa filmen fler gånger, annars finns den att streama på nätet, säger hon.
Den hyllade dokumentären har visats på flera stora filmfestivaler världen om, men för Ina Holmqvist är det ändå speciellt att delta på Vera filmfestival. Hon är dotter till mariehamnaren Hasse Holmström, och delvis uppvuxen på Åland.
– Mina föräldrar separerade när jag var liten, och jag växte upp i Stockholm. Men min pappa och hela hans sida av släkten bor på Åland, jag har alltid bott här hela somrarna och under lov, säger hon.
– Ju mer personlig en festival är desto större brukar engagemanget vara. Det roliga för oss som filmskapare är att få prata om filmen. På en stor festival med röda mattan-känsla tenderar man att försvinna bland de större filmerna.
Hittade död syster
Ina Holmqvist är dokumentärfilmare, regissör och producent. Tillsammans med regissörerna Martina Carlstedt och Maria Fredriksson driver hon produktionsbolaget Ballad Film.
Det var när Ina Holmqvist jobbade extra på SVT:s dokumentärredaktion för fem år sedan som resan med ”Miraklet i Gullspång” startade. Två äldre systrar ringde in och berättade att de hade hittat sin döda storasyster.
– Som filmare kan man vara lite skeptisk när folk tar kontakt, det är många som hör av sig och säger ”min farmors syster har en jättefin historia”. Men i detta fallet tänkte jag att detta var en historia för Maria.
Vännen och kollegan Maria Fredriksson har regisserat flera filmer om äldre kvinnor och berättar om dem på ett annorlunda sätt, till exempel när de pratar om sex, dejting och döden.
– Maria är lite av en tantfilmare, det är hennes genre. Hon åkte ner till Gullspång på vinst och förlust för att träffa de tre kvinnorna och kände direkt ”oj vilka starka personligheter – och så olika”. Det fanns en dramatik i det.
Överträffade fantasin
Filmen kretsar kring två norska systrar som köper en en lägenhet i den lilla svenska staden Gullspång. När de kommer in på mäklarkontoret för att skriva under köpekontraktet är det som att tiden stannar. Framför dem sitter säljaren av lägenheten och hon är en identisk kopia av deras döda storasyster som begick självmord 30 år tidigare. De norska systrarna är djupt religiösa och ser detta som ett mirakel från Gud. Det visar sig att kvinnan är född samma datum som deras storasyster, och att hon är storasysterns okända tvilling.
Men det som börjar som en sagolik familjeåterförening utvecklas till ett drama om lögner, hemligheter och trons betydelse.
– Historien vänds upp och ner, och vad man tror är sant och inte förändras flera gånger under filmens gång. Under det fem år långa projektet har vi inte haft en aning om vad vi har dragits in i, säger Ina Holmqvist.
Filmen är ett familjedrama, men handlar också om sanningsbegreppet.
– Sanningen är relativ, beroende på hur man ser världen. Vissa saker kanske smärtar för mycket och då måste man välja att tro på något annat.
Huvudpersonerna är nöjda med filmen, även om de kanske inte delar åsikter om vad som är sant.
– Vi har försökt att ge alla sanningar lika mycket tyngd. Vem man sympatiserar med beror mycket på vem man själv är, och det har varit vårt mål.
Vann Guldbagge
Det har inte varit en lätt film att göra, säger Ina Holmqvist. Det har haft ett massivt material att navigera igenom, och stundvis har det varit krävande att leva intensivt i en berättelse som hela tiden tar nya svängar.
– Det har hänt så otroligt mycket mer än vad vi i vår fantasi hade kunnat skriva ihop. Men det har varit en gåva för oss att förvalta den här historien.
Filmen vann Guldbagge för ”Bästa dokumentärfilm” på galan i januari 2024, och var också nominerad till ”Bästa film”.
– Guldbaggen är viktig för oss som bolag och för att få finansiering till nästa projekt. Samtidigt är det bara några människor i en jury som tycker något, och det kan bli så ängsligt. Det handlar mycket om tur och tajming för att man ska få ett pris, många fantastiska filmer får aldrig möjligheten. Man måste ha en annan motivation för att orka jobba, säger Ina Holmqvist.
Gör reality för SVT
Ballad Film jobbar just nu med flera filmer som befinner sig i olika utvecklingsfaser. Men det går inte att överleva på att vara dokumentärfilmare, säger Ina Holmqvist. Hälften av sin inkomst får hon genom att jobba med tv. Hon var redaktör för den förra, Kristallenbelönade säsongen av SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”, och var även redaktör för ”Hotell Romantik” som visas just nu.
– Jag tycker det är fel att förkasta reality-tv som ful-tv. Det finns ett otroligt starkt behov av att spegla sig i andra för att förstå sig själv. Människorna som är med i de här programmen är modiga och generösa i att agera vår spegelyta för att vi ska kunna tänka ”hur hade jag gjort?”.
När Ina Holmqvist inte arbetar tillbringar hon och hennes familj så mycket tid som möjligt på stugan på Björkö utanför Lappo.
– Det enda jag vill göra på min lediga tid är att vara på Åland. Jag jobbar väldigt mycket och jag vill vara med dem jag tycker om, säger hon.