I kväll är det dags för årets första teaterurpremiär. Teater Ofelia visar ”Nattexpressen”, en dramatisering av Karin Erlandssons sagoroman med samma namn. Det handlar om den elvaåriga Danja vars mormor börjar bete sig underligt och prata om en viktig nyckel utan att berätta vad den ska användas till. När mormor försvinner blir Danja tvungen att kliva ombord på det mystiska tåget Nattexpressen. Tåget tar med henne till en rad olika fantasifulla stationer där försvunna hamnar tills de hittas igen. Nicklas Lantz står för regin och Ylva Hagmark Cooper spelar huvudrollen.
Den 21 januari besöker skådespelaren Stina Ekblad Mariehamns stadsbibliotek tillsammans med barockcellisten Mime Brinkmann. Stina Ekblad kommer att läsa dikter av den finlandssvenska poeten Edit Södergran till tonerna av några av Johann Sebastian Bachs cellosviter framförda av Mime Brinkmann. I år har det gått precis 100 år sedan Edith Södergrans för tidiga bortgång. Hon var en banbrytare inom den nordiska modernismen och hennes dikter har följt Stina Ekblad genom livet. Bakom arrangemanget står Kulturföreningen Katrina i samarbete med Mariehamns stadsbibliotek.
Dagen efter, söndagen den 22 januari, ges på Alandica konserten ”Listen to her” – som lyfter fram bortglömd eller åtminstone ganska okänd musik av tonsättare som Maria Anna von Martinez, Clara Schumann, Laura Netzel och Amy Beach. Bakom konserten står violinisten Zaida Ponthin, sopranen Therese Karlsson och pianisten Patrik Komorowski.
Den 25 januari, blir det mer teater för hela familjen då Teaterföreningen i Mariehamn ger klassikern ”Folk och rövare i Kamomilla stad”, på sin hemmascen på Stadshuset. Johan Karrento regisserar denna musikteaterföreställning om de tjuvaktiga men egentligen snälla rövarna Kasper och Jesper och Jonatan som bor utanför Kamomilla stad med sitt tama lejon. Musiken leds av kapellmästare Patricia Bergroth.
En teaterföreställning som många önskat skulle återkomma är ”Mina två halva liv”, som hade urpremiär i november 2019. Skådespelaren Annie Lahti förkroppsligar den åländska sjömanshustrun i denna monolog, skriven och regisserad av Isabella Sarling. Föreställningen förstärks av Kristoffer Gottbergs och Ella Grüssner Cromwell-Morgans musikaliska ackompanjemang. ”Mina två halva liv” har nypremiär den 4 februari på Stadshusets scen.
I februari är det dags för en annan efterlängtad återkomst: revy på Högtomt i Östra Saltvik. Senaste gången var 2018. Premiärdatum är inte fastslaget ännu. Men enligt regissör Thommy Fagerholm siktar man på i mitten eller slutet av februari. Revyns namn är dock klart: ”Revy röda tråden”.
Tvärdisciplinär musikföreställning blir det på Alandica den 5 mars då dansaren Hanna Kivioja, sångaren Elin Manselin och musikskaparen Jakob Lavonius ger föreställningen ”GRÄNS / FALL”. Tillsammans ska de utforska vad som händer när ”den fysiska närvarons former på nytt blir tillgängliga” efter pandemins avbrott. De tre scenkonstnärerna bejakar sin gemensamma längtan efter att återanknyta till andra, som de själva formulerar det.
Den 3 mars återkommer Peter Hägerstrand och hans band Badhusepoken med sin hyllade musikpoetiska konsert ”Jag är en annan nu”. Den bygger på Peter Hägerstrands tonsättningar av utvalda åländska dikter.
Den 25 mars kommer barnfavoriten Pappa Kapsyl, som egentligen heter Carl-Otto Johansson, på besök till Stadshuset för att sjunga om dinosaurier och annat lagom läskigt.
Samma dag och följande, den 25-26 mars är det äntligen dags för Ålands projektkörs konsertföreställning ”Förklädd Gud”, i Jomala Kyrka. Det är en poetisk konsert i två avdelningar. Första delen består av den åländska sviten ”Vi vandrande själar” för kör och orgel med musik av åländska kompositören Jack Mattsson och text av Lars Huldén. Andra delen utgörs av Hjalmar Gullbergs ”Förklädd Gud” med musik av Lars-Erik Larsson. Verket framförs av Stockholms Symfoniorkester tillsammans med de åländska sångsolisterna Sofie Asplund och Philip Björkqvist samt recitatör Nicklas Lantz och organist Kaj-Gustav Sandholm. För regin står Johanna Grüssner.
Den 26 april gästas Åland och Alandica av Åbo svenska teaters föreställning ”Storm”. Pjäsförfattaren Hanna Åkerfelt kommer från en lotssläkt som har bott på Utö sedan mitten av 1700-talet. De fyra skådespelarna Jon Henriksen, Henrik Heselius, Stella Laine och Sofia Törnqvist blåser liv i berättelserna om två förlisningar: Draken år 1929 och Park Victory år 1947, som båda lämnade bestående spår i Finlands sjöfartshistoria. För regin står Julian Garner.