I höstas blev Natalia Mikkola tillfrågad av Fotografiska museets grundare Jan Broman att representera museet i Operakällarens årliga auktion.
– Det var en stor ära att få representera dem på en välgörenhetsauktion, säger Natalia Mikkola.
Evenemanget hölls den 19 mars, på den internationella vattendagen, och Natalia Mikkola fick möjligheten att prata med statsepidemiologen Anders Tegnell samt diplomaten Jan Eliasson.
– Det var väldigt givande, man pratade om framtiden och olika länders situationer, säger hon.
Välgörenhetsauktionen samlade in 46 miljoner kronor till Etiopien. Natalias Mikkolas konstverk ”Malibu Sunset” såldes för 75.000 kronor.
– Smutsigt vatten kan ge så många sjukdomar. Med rent vatten kan miljontals människor tillfriskna, säger Natalia.
Att få vara med och samla in pengar till ett viktigt ändamål är något hon hoppas på att göra mer av i framtiden.
– Jag vill bidra med min konst och förbättra livssituationer, speciellt för barn, säger hon.
Ljuset på Järsö
Natalia har tidigare jobbat mycket i Stockholm men befinner sig för tillfället hemma på Järsö. Där inspireras hon av ljuset och utsikten från det nybyggda huset.
– Jag hittade tillbaka till Åland tack vare mitt inspirerande Järsö, säger hon och fortsätter:
– Åland har ett speciellt skandinaviskt ljus.
I framtiden drömmer hon om att ha ett galleri eller ett visningsrum i hemmet och bjuda in konstintresserade ålänningar.
– Man funderar på hur man kan inspirera och bidra med det vackra. Jag vill få folk på andra tankar så att de kommer bort från vardagen genom konsten, säger Natalia.
Konstfoto, eller fine print art, är det hon fokuserar mest på just nu. Även målning, skulptur och arkitektur är intressen som hon vill utveckla mer framöver. På instagramkontot Contemporary house projekt, @mikkolanatalia, delar hon med sig av Åland, det nya huset och vackra ting i vardagen.
Projekt inför Åland 100
Inför Ålands hundraårsfirande har Natalia Mikkola ett nytt projekt på gång som hon inte kan säga så mycket om än så länge.
– Men jag lovar att det kommer bli en fin utställning. Jag jobbar med landskapsbilder, arkitektur och åländsk identitet, det är väldigt spännande, säger hon.
Efter en första utställning på Åland vill hon återigen ta med sig sin konst ut i världen, vilket hon tidigare gjort i Stockholm och New York. På det sättet hoppas hon inspirera unga ålänningar att våga söka sig utanför Ålands gränser.
– Jag tror att det viktigaste för Åland är att fler vågar drömma, tro på sig själva och kanske ta sig över havet. Man kan alltid komma hem till Åland igen, säger hon.
Kontrasten mellan storstadspulsen och stillheten på Åland passar henne bra.
– Stockholm är lite som ett fönster ut i världen. Åland är lugnet och inspirationen, det är skönt att kunna ha båda delarna.