För 40 år sedan började Kjell Andersen prata med äldre människor som känner till myter, legender och berättelser om Åland. Han samlade ihop material, gjorde intervjuer och skrev anteckningar. Han pratade bland annat med Karl-Erik Bergman, Götrik Sundberg och Valdemar Nyman.
Tanken var inte från början att göra en utställning av det hela, utan det var först när han skapade naturstigar i Getabergen som han kom på idén att ta fasta på berättelserna och göra målningar av dem.
– Det är alldeles för lite som samlats in och gjorts tillgängligt om det här.
Utställningen består av 15 akrylmålningar som alla har sin egen berättelse och föreställer en plats på Åland.
– Jag har även skrivit texter till alla tavlor som förklarar berättelsen bakom.
Prinsesslegend
En av målningarna porträtterar den engelska prinsessan Signhild som giftes bort med en norsk prins mot sin vilja. När hon slutligen kom fram till Norge fick hon höra att prinsen var död. Hon blev sur på sina föräldrar och vägrade resa tillbaka. I stället seglade hon österut för att sprida kristendomen. Fartyget förliste utanför Eckerö men prinsessan räddades mirakulöst.
– Skäret heter därför Signilskär i dag på grund av den berättelsen.
En annan målning föreställer Källskär utanför Kökar.
– Det finns egentligen ingen myt från Källskär men det som Göran Åkerhielm gjorde där passar bra. Jag var mycket på Källskär som barn och kände honom bra. Källskär ligger mig varmt om hjärtat.
En del av tavlorna har han målat på plats, en del har han målat från huvudet och en del från bilder.
– Jag vill gärna ge en känsla för den åländska hembygden och rötterna, var vi kommer ifrån.
Även om utställningen handlar om Åland tror Kjell Andersen att många Helsingforsbor och övriga finländare finner tavlorna intressanta.
– Intresset för Åland har ökat betydligt under pandemin. Det känns också rätt i tiden att ha denna utställning då Åland firar 100 år.
Har du någon personlig favorit bland målningarna?
– Det är en svår fråga. Ens målningar är ju lite som ens barn och de finns alla nära hjärtat. Men på ett sätt är det målningen med en flicka som sitter vid en tjärn i skogen. Det syftar tillbaka på berättelsen om barn som gick ner sig i Geta. Jag tänker mig flickan som en syster till sin lillebror som gått ner sig i tjärnen. Den målningen tycker jag mycket om.
När Kjell Andersen inte målar tavlor jobbar han som lärare i låg och mellanstadiet i Helsingfors.
– Jag har lyckats ganska bra med att få tid till att måla det senaste året då jag vetat om denna utställning. Jag har frigjort en hel del tid för den.
Åländska myter och legender
Av: Kjell Andersen.
Vad: Akrylmålningar.
Var: Galleria Art Frida i Helsingfors.
Visas: Den 25 september till den 18 oktober.
Vernissage: Den 25 september klockan 12-16.