Som Ålandstidningen har skrivit tidigare ordnar landskapsregeringen i samband med firandet av Åland 100 en novelltävling. I fredags höll projektkoordinatorn Aino Waller tillsammans med aktuella Augustprisnominerade författaren, artisten och skådespelaren Nina Wähä ett presstillfälle inför tävlingen och en kommande inspirationsdag kring skrivande.
Novelltävlingen som pågår mellan den 9 februari och den 9 december i år är en del i jubileumsprojektet Åland 100 och en jury ska utse vinnaren som belönas med hela 4.000 euro. Juryn består av författaren och kulturredaktören på Expressen, Daniel Sjölin, litteraturforskaren Julia Tidigs från Helsingfors universitet samt åländska författaren och journalisten Gustaf Widén.
Inspiration i fyra delar
Inspirationsdagen som ordnas den 11 mars blir en digital sådan och leds som sagt av Nina Wähä. I slutet av februari spelades delar av inspirationsdagen in och evenemanget ska finnas tillgängligt på landskapsregeringens Youtube-kanal från den 11 mars.
I den första av fyra delar möter Nina Wähä bland annat åländska konstnären och skribenten Zandra Lundberg som ställer henne mot väggen. I del två berättar författaren om sin skrivandeprocess och ger praktiska och anekdotala tips på metoder att ta till om och när man kör fast i sitt skrivande.
– Det är väldigt unikt att en författare berättar om sitt arbetssätt, något som vi är mycket glada över, säger Aino Waller.
Den tredje delen är en kort djupdykning i hur man ska tänka kring att skriva just noveller och i del fyra samtalar man om Nina Wähäs bakomliggande motivation till sitt författarskap.
Novellformatet bra att börja med
Noveller är, enligt Nina Wähä, en litteraturform som är lätt att överblicka utan att gå vilse.
– Det finns många sätt att komma runt just den saken. Jag brukar säga att en novell ska vara möjlig att skriva ut på papper för att sedan få rum på ett bord. Det är ett bra format att börja med om man inte är van att skriva. Det bygger liksom upp ens skrivarmoral när man känner att man kan göra klart saker. En roman exempelvis är mycket svårare och arbetsdrygare att slutföra.
Hon menar också att skrivandet i covidtiderna vi lever i ger en känsla av att vara mindre ensam.
– Åtminstone jag känner mig mindre ensam när jag skriver, sedan vet jag inte hur friskt det låter att ha dessa låtsakompisar i litterär form, säger hon med ett skratt.
Vem som helst med Ålandskoppling får delta i novelltävlingen och man har redan tagit emot att antal inskickade bidrag. Arrangörerna hoppas kunna göra evenemanget till en återkommande tävling.
Nina Wähäs skrivartips
Du utgår själv, till vissa delar, från din uppväxt och bakrund i ditt författarskap. Exempelvis boken ”Testamente” handlar om Tornedalen där du tillbringade din barndoms somrar. Tror du att människor berörs mer av berättelser som har en viss förankring i verkligheten än av ren fiktion?
– Det har ju blivit någon slags trend i samhället att allt ska vara ”på riktigt”. Men det är inte nödvändigtvis nyckeln till bra litteratur. ”Testamente” är delvis inspirerad av min släkts erfarenheter men samtidigt är boken långt ifrån någon biografi. Jag tror dock att det är bra att det finns saker man berörs av när man skriver, det kan vara något ur det egna livet även om det absolut inte är något tvång. För att sammanfatta kan man väl säga att det är bra att ha med ett mått av sig själv i sitt skrivande.
Upplever du att unga av i dag tycker om att uttrycka sig i skrift?
– Ja verkligen. Jag tänker att dagens unga befinner sig i hög utsträckning på sociala medier där publiceringar nästan efterliknar jobbet vid en nyhetsredaktion. Och i Sverige ökade bokförsäljningen under det gångna året, det spiller nog över på alla åldrar.
Hur vill du inspirera unga att läsa ännu mer och därigenom kanske även att skriva mer?
– Just noveller är en bra början, det är en passlig längd och form. Sedan tror jag det kommer hända mycket spännande på ljudbokssidan framledes. Formatet har inte riktigt ansetts passa all litteratur, men vi läsare och lyssnare blir hela tiden bättre på att ta till oss också komplicerade berättelser.
Åland skriver blir en novelltävling, hur skulle du definiera en novell?
– En novell är väldigt fri i formen och kan därför vara en text mellan allt från tre sidor upp till kanske 80 sidor. Temat är, också det, helt fritt.
Till sist, vilka är dina bästa skrivarknep till unga, aspirerande författare?
– Det allra viktigaste är nog att själv läsa mycket. Genom läsandet får man också lära sig redskap och få en förståelse för textbehandling. Jag tror att det är viktigt att läsa på ett medvetet sätt och att sedan diskutera text med någon, kanske i en bokcirkel eller så. Sedan kommer skrivandet nästan av sig självt.