Till söndagens repetition, som är den första i ordningen för den nya orkestern, har ett 40-tal personer anmält sig.
– Det är ett så bra initiativ att man måste ge det en chans, säger en av dem i pausen.
Och så låter det faktiskt genomgående. Även om Åland har ett rikt musikliv verkar många ha saknat just möjligheten att få vara en del av en symfoniorkester.
Zaida Ponthin, Cecilia Wickström och Emilia Sågfors är initiativtagare till projektet. De är nöjda – lite överraskade till och med – över det stora intresset.
– Vi hade hoppats på att kunna få ihop runt 20 personer, säger Emilia Sågfors.
Bred bas
Många har anmält sig på eget initiativ, andra har projektgruppen ringt upp och bjudit in. Men alla – musiklärare och -elever och fritidsmusiker – är lika välkomna.
– Vårt ledord har varit att man ska ha god notläsningsförmåga och kunskap i hur man tar till sig ett stycke själv. Alla ska kunna jobba självständigt, säger Cecilia Wickström.
Olivia Kemetter tillhör orkesterns stråksektion.
– Jag har spelat altfiol några år, innan det spelade jag fiol. Zaida hörde av sig och berättade om orkestern, och jag tänkte att jag ska prova på det för skojs skull. Det är inte så ofta man har chans att göra något sådant här på Åland, säger hon.
Började direkt
När deltagarna kom till musikinstitutet på morgonen var sittordningen klar och det var bara för dem att söka upp sin plats. På repertoaren den här dagen finns bland annat ”Habanera” ur Carmen och ”Ungersk dans” av J. Brahms.
– De har plockat fram flera pärlor, låtar man känner igen, säger Fredrik Mattsson.
Han är ursprungligen från Hammarland men bor i dag i Stockholm, där han jobbar som musiker och blåslärare.
– Det är roligt att se vem som dyker upp. Jag har en massa bekanta här, många har jag spelat med i olika sammanhang tidigare.
Tony Saarinen beskriver sig som en ”glad amatör”, som spelat hela livet. Han är mer hemma inom andra typer av musik, och tycker det ska bli spännande att nu vara en del av en symfoniorkester.
– När man provar på något sådant här på lilla Åland borde alla som kan spela gå man ur huset, säger han.
ÅMI-elever
I en symfoniorkester är det en hel del sektioner som ska fyllas. Det ska finnas träblås, brass, stråkar och slagverk. Några instrument skulle det behövs fler av, bland dem oboe, horn, fagott och trumpet.
De yngsta personerna i samlingen är troligen slagverkaren Elias Andersen och cellisten Marlon Wu. Båda spelar flera instrument och är elever vid Ålands musikinstitut.
– Jag spelar piano och slagverk, i en slagverksensemble, i en orkester och i ett band, säger Elias Andersen.
Den första konserten blir den 9 juni, på självstyrelsedagen. Åtminstone är målsättningen att orkestern då ska vara redo att presentera sig för allmänheten. Men vilket eller vilka verk som ska framföras då återstår att se.