Den fem dagar långa musikfestivalen Katrina kammarmusik startar i dag, med sexton evenemang och konserter på sju platser runt om på Åland. I år är festivalens tema ”Rörelse”, vilket är ett drömtema för festivalens konstnärliga ledare Cecilia Zilliacus.
– Jag har länge haft en dröm om att själv få röra mig när jag spelar. När man tänker på rörelse är det ju dessutom oerhört mycket musik som har sitt ursprung i dans, säger hon.
”Rörelse” innefattar både att röra på sig, men också en rörelse i tid, geografisk rörelse och rörelse som i att beröra. Nitton personer och två grupper medverkar i årets festival, bland dem finns namn som Bengt Forsberg (piano), Jakob Högström (baryton), Robert Ek (klarinett) och den lovande stråkkvartetten Opus 13. Hustonsättare är i år Britta Byström och Jonas S Bohlin som båda två har verk som uruppförs under festivalen. Jonas S Bohlin har komponerat verk för S:t Jacobs Kammarkör och Kungliga operan i Stockholm, medan Britta Byströms verk ”Parallel universe” uruppfördes av BBC Philharmonic under 150-års firandet för Royal Albert Hall.
Spela och dansa samtidigt
Temat innebär bland annat en hel del dans, där Joakim Stephenson står för en del av koreografin. Han har tidigare koreograferat danser för bland annat Kungliga operan i Stockholm, Svenska kungliga baletten, Melodifestivalen och i många andra enskilda projekt. Inför Katrina kammarmusik har han tillsammans med Cecilia Zilliacus koreograferat dans till uruppförandet av Jonas S Bohlin och Britta Byströms verk. Verken är solokonserter för violin, där Cecilia Zilliacus kommer att spela och dansa samtidigt.
– Jag har aldrig förut gjort en koreografi för en musiker som ska spela samtidigt, så detta har blivit som ett experiment för att se vad som funkar och inte. Det har varit en väldigt intressant utmaning och jag har blivit en erfarenhet rikare, säger Joakim Stephenson.
– Det var mycket svårare än vad jag trodde att spela och dansa samtidigt, men det har också varit riktigt kul att jobba med Joakim och att få dansa, det är den bästa formen av träning enligt mig. Vi har haft en bra dialog och testat många olika saker, och jag hoppas det kommer bli uppskattat, säger Cecilia Zilliacus.
Även för hustonsättaren Jonas S Bohlin är det första gången han gjort ett verk där tanken är att solisten ska dansa samtidigt.
– När jag gjorde verket frågade jag Cecilia om hon ville att jag skulle ta dansandet i beaktande, och hon sa nej, så jag har enbart tänkt på den musikaliska delen. Det är väldigt roligt och intressant att musik kan vara i många olika sammanhang, och när jag komponerade verket var min tanke att det skulle kunna gå att göra den både med och utan dans, säger han.
En utställningspromenad
En hel del pianomusik finns med i programmet. Pianisten Peter Friis Johansson, som bland annat vunnit första pris i en av USA:s största pianotävlingar, framför konserten ”Tavlor på en utställning” av Modest Musorgskij på fredagen.
– Historien bakom är att Musorgskij gick på konstnären Viktor Hartmanns utställning där 400 av hans verk ingick. Musorgskij blev så hårt drabbad av tavlorna att han komponerade denna konsert baserat på promenaden han gick mellan tavlorna under utställningen och de intryck han fick. Där får man också in rörelsetemat i själva promenaden, säger Peter Friis Johansson.
Han kommer också att tillsammans med Bengt Forsberg spela ett verk för fyra händer på piano kallat ”Slaviska danser” av Antonín Dvorák, samt delta i konserten ”Inte nudda golv” som spelas under fredagen som en del av Kulturnatten. Konserten passar för stora som små, och kan fungera som ett första möte med den klassiska musiken. Här är det tillåtet att kommentera musiken, gå på toaletten mitt under konserten och röra på sig. Som ciceron fungerar Elin Manselin, som guidar och inspirerar publiken under konsertens gång.
Konstfilm med cellomusik
Cellisten Kati Raitinen spelar under tisdagskvällens konsert i S:t Görans kyrka solocellostycket ”Psychological Tango Traits: Love thyself (Narcissistic) av Johan Ullén, som även finns med i en konstfilm gjord av festivalens husfotograf Tina Axelsson. Filmen har fått namnet ”The dark triad” och visas på Ålands konstmuseum under torsdagen. Utöver detta ingår hon i Amandatrion tillsammans med Cecilia Zilliacus och Bengt Forsberg, som även de kommer att framföra ett uruppförande av Britta Byström kallat ”A walk to Kungsbacka”.
– Ofta när det är en festival som denna brukar man som musiker komma på plats och sedan se hur man kan sätta ihop allt tillsammans med de andra musikerna. Med framför allt Amandatrion har vi dock spelat mycket tillsammans sedan tidigare, så det känns tryggt att uppträda med dem och spela något som jag vet att vi kan, säger hon.
Under fredagens kvällskonsert spelar hon också musik av Johann Sebastian Bach, där hon får sällskap av dansarna Nadja Sellrup och Oscar Salomonsson som båda till vardags är dansare på Kungliga operan.
– Det har varit otroligt roligt att jobba tillsammans med dansarna och att spela musik där det också ingår en koreografi, säger hon.
Under festivaldagarna ordnar man dessutom mästarkurser med några av festivalens musiker, där unga får delta i workshops och få tips och råd av professionella musiker. I slutet av mästarkurserna blir det en gratis konsert för allmänheten där eleverna visar upp vad de lärt sig.
Varje dag arrangerar man också så kallade Frukostkvartar på Bagarstugan där Cecilia Zilliacus tillsammans med några av festivalens medverkande pratar om dagens program och spelar några korta stycken. Kvällskonserterna äger sedan rum i Alandica, S:t Görans kyrka, Finströms kyrka och Jomala kyrka. Hela programmet samt info om biljettpriser finns på Katrinas hemsida.