– Vi försöker göra en fartfylld version av den tidens händelse. Det blir en musikal om hur de ryska öarna blev landskapet Åland, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Musikalen sätts upp av Arn-Henrik Blomqvists teatersällskap Kompani Nord. Det blir fem föreställningar på Alandicas stora scen med premiär den 22 januari 2022. I ensemblen finns runt 17 personer och en sjumannaorkester under ledning av Camilla Heidenberg. De flesta rollerna är redan tillsatta. Bland de historiska personer som gestaltas för att dramatisera Ålandsfrågan återfinns förutom Julius Sundblom, Carl Björkman, Fanny Sundström, Johannes Eriksson och Gustaf Mannerheim.
– Huvudrollsinnehavarna är nog helt klara, men det är ännu hemligt. Det är ålänningar, finlandssvenskar och svenskar i rollerna. Det kan hända att vi blandar till det så att ålänningar spelar finnar och svenskar spelar finlandssvenskar, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Arbetat i ett år
Med sig har han manusförfattare Dag Thelander och kompositör Per Wickström som redan har arbetat på musikalen i ett år.
– De två står bakom musikalen ”Trollkarlen från Chicago” som jag satte upp i Sverige och som blev lovordad. De gjorde ett jättebra jobb tyckte jag och kritikerna. Samarbetet går jättebra, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Den åländska kören Flera röster är en del av ensemblen.
– Per skriver uttryckligen för dem. Det är en mycket professionell kör. Han har lyssnat på dem och vet vad de presterar, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Förfinansiering
Att arbetet med musikalen kunde börja för redan ett år sedan beror på att man fick en förfinansiering. Efter att musikalen beviljades ett stöd på 75.000 euro från landskapet som täcker runt 40 procent av budgeten kunde man officiellt gå ut med att musikalen skulle bli av. För tillfället väntar man på ännu ett stödbesked.
– Vi får veta det slutgiltiga resultatet i mars, men jag litar på att vi får en del till av finansieringen. Man får alltid leva efter sina resurser till slut. Vi gör nog gott för oss, vi försöker att göra mycket med en liten budget, säger Arn-Henrik Blomqvist.
Historiskt korrekt
Historien bygger på de historiska händelseförloppet som utspelades på Åland för 100 år sedan.
– Musikalen kommer att vara historiskt korrekt. Dag, som skriver, har läst på och gjort mycket research, säger Arn-Henrik Blomqvist.
En del dramatik kommer publiken även få ta del av eftersom händelserna runt hur Åland kom till var ganska dramatiska.
– Vi försöker göra en dramatisk historia av det. Karaktärerna blir fängslade och tror att de ska bli nackade. Vi försöker göra en fartfylld version av den tidens händelse.
Hoppar framåt
Historien tar sedan ett hopp 20 år framåt i tiden där man får se hur det gick sen.
– Det blir den officiella musikalen om hur landskapet Åland blev till. Den har inte funnits tidigare men nu gör vi den, säger Arn-Henrik Blomqvist och fortsätter:
– Det är historien om den första Ålandskungen. Den andra Ålandskungen kan få en egen musikal om han säger till, det blir “Ålandskungen 2”, säger Arn-Henrik Blomqvist och skrattar.
Hur ser planen ut om coronarestriktionerna för publikstorlekar består?
- Vi räknar budgetmässigt med 40 procents beläggning i salongen. Man brukar räkna med runt 60-70 procents beläggning. Med 40 procent kan man sitta i ett schackrutemönster om det behövs, säger Arn-Henrik Blomqvist.