Efter att ha sett och inte minst hört mezzosopranen Jenny Carlstedt i operan ”Innocence” på Nationaloperan i Helsingfors kontaktade BBC:s chefsdirigent Sakari Oramo henne med ett flott erbjudande. Han ville att hon skulle uppträda på den klassiska konserten BBC Proms i Royal Albert Hall i London.
– Vi har stött på varandra genom åren, men aldrig jobbat ihop. Så det var ju fantastiskt roligt. Det är hans orkester och han som väljer ut vilka solister han vill ha, säger Jenny Carlstedt som beskriver dirigenten som otroligt enkel att arbeta med.
– Han kan sin orkester så väl och hans handrörelser är så enkla att tyda. Jag kände mig helt trygg.
Mahlers tredje
I lördags stod hon så på den klassiska scenen och sjöng solopartierna i Gustaf Mahlers tredje symfoni. Symfonin, som är tonsättarens längsta, består av sex satser. Jenny Carlstedt sjöng i sats fyra och fem.
– Mahler är en av mina favoritkompositörer. Han tyckte om mörka röster som min. Jag har sjungit många av hans sångcykler tidigare om åren. Men det var ett tag sedan och jag hade börjat undra om det inte skulle bli mer Mahler för mig, säger hon.
Hon beskriver Gustaf Mahlers tredje symfoni som hans uppgörelse med de stora frågorna.
– Det handlar om naturen, Gud och människan. Den är mycket berörande. Jag hade tårar i ögonen efteråt.
Runt 6.000 personer satt och stod i publiken. På Royal Albert Hall finns ståplatserna längst fram.
– Det var en otrolig känsla att sjunga för så många. Salen har en helt perfekt akustik så man kan sjunga hur svagt som helst och ändå höras.
Mycket London
Det har blivit en hel del London för Jenny Carlstedt i år. I våras spelades operan ”Innocense”, där hon gör en av huvudrollerna, på Royal Opera House. Den turnerar nu vidare till Amsterdam där den spelas på Nationaloperan den 7-22 oktober.
– Biljettrycket är hårt, men jag tror att det fortfarande finns några kvar. Jag har förstått att det finns flera här hemma som velat se operan men inte hunnit. Man kan ju passa på att åka till Amsterdam på höstlovet kanske.
Sedan turnerar ”Innocense” vidare till San Francisco i USA, men där blir det ny ensemble eftersom de amerikanska reglerna inte tillåter utländska artister om det finns inhemska som kan göra samma jobb.