Den nya utställningen i Galleri Skarpans består av 17 oljemålningar med till synes lugna naturmotiv. Temat är naturens bräcklighet och skönhet, men under ytan lurar skuggorna och dramatiken. Verken är till största delen målade 2019-2021 och utgör tolkningar av det åländska landskapet. I utställningen ingår även några äldre verk, bland annat ett motiv med två båtvrak på en strand på Fårö.
– Naturen kan snabbt ändra karaktär, som en höststorm och lugnet förbyts i kaos. Det gäller att hitta vårt eget paradis och inse dess bräcklighet, säger Danelle Bergström.
Hon framhåller att naturen är viktig för vår återhämtning och ofta tas för given, men precis som livet är den ömtålig och kräver omsorg.
– Vi behöver harmoni och lugn för att hitta vägen framåt, inte bara med naturen utan också med varandra.
En av de större målningarna visar just ett sådant motiv och är döpt till ”Awakened Dream”, ungefär väckt ur drömmen. Två stora målningar visar ett höstlandskap och en vintervy där men kan ana skuggorna. Det mest betagande verket är triptyken med ett strandmotiv i vinterskrud.
Intryck smälter samman
För tio år sedan tillbringade Danelle Bergström ett år i Göteborg och förundrades över årstidsväxlingarna och ljusets förändringar.
– Det var ett år med många upplevelser, till och med hundspann vid polcirkeln. Men nu när jag bott på Åland är det ännu mer variation, som att ha tolv olika årstider. Dessutom finns det otroligt många platser att upptäcka, men samma plats är alltid olika vid varje besök.
Hon påpekar att målningarna är inspirerade av platser på Åland, men intrycken och landskapen har vävts samman, så att motiven inte kan knytas till ett visst ställe.
– Jag jobbar så att jag ritar mycket skisser för minnets skull och samlar på mig intryck. När jag sedan börjar måla så är motiven inte planerade, utan det är en skapande process där det uppstår nya uttryck. Konst är väldigt personligt, det är en evolution, varje ny dag i studion är annorlunda.
Konst i tiden
Därför anser hon att en konstnär inte ska förklara vad bilden säger utan låta åskådaren hitta sin tolkning.
– Det är något helt annat än ett fotografi, som är en ögonblicksbild och där man minns platsen, sällskapet och händelsen.
Danelle Bergstroms far kom från Sverige och jobbade på sjön.
– Han kom till Australien med några månaders mellanrum. Nu bor jag på Åland och åker färja över havet, det är som att historien upprepar sig.
Galleristen Leila Cromwell-Morgan Lönnroth beskriver utställningen som att målningarna representerar balansen mellan skönhet och skörhet, det mjuka och kvinnliga kontra snabb förändring.
– Utställningen var planerad i ett tidigare skede men blev av just nu och det är ett sammanträffande med tanken på de snabba förändringarna i vår omvärld, säger hon och refererar förstås till det pågående kriget i Ukraina.
– Det betonar skörheten i vårt paradis.
Pågår i tre månader
Danelle Bergstrom flyttade till Åland 2018 och har sin ateljé i Grelsby gamla sjukhus. År 2019 hade hon sin första separatutställning i Finland på Önningebymuseet och hennes porträtt av president Tarja Halonen visades på Ålands konstmuseum i fjol. Nästa år är två utställningar inbokade i Australien, en i Sydney och en retrospektiv utställning av hennes karriär.
Utställningen öppnar på lördag och pågår till slutet av juli. Till vernissagen på fredag kväll kommer Australiens ambassadör i Finland, Sverige och Lettland, Bernard Philip, och en av talarna är Islands honorärkonsul på Åland Nils-Erik Eklund.