Erik Samuelsson hamnade av en slump på Åland då han via en arkeolog-grupp på Facebook tipsades om en utgrävning i Geta. Nu gör han sin praktik för kulturarvsenheten och har bland annat arbetat för att förmedla Jettböle stenåldersplats till allmänheten på nya sätt. Platsen, som är den första stenåldersplatsen som hittats på Åland.
I morgon, onsdag den 20 juli klockan 10-15, ordnas den första Jettböle-dagen, där besökare får guidade rundturer på området och får se en samling replikor av föremål från stenåldern.
– Bland annat har vi kläder i sälskinn som barn och vuxna får testa på. Det blir lättare för folk att föreställa sig hur det såg ut om vi kan visa fysiska föremål som de får känna på, säger Erik Samuelsson.
På onsdagen kommer Erik Samuelsson och Jan Storå att berätta både äldre historier om Jettböle stenåldersplats, men även nyare historier som framkommit genom forskning.
– Besökare kan förvänta sig att få en spännande inblick i hur stenåldern såg ut på Åland, för den var väldigt speciell här. Jag tror att folk inte riktigt vet om det, säger Erik Samuelsson.
Erik Samuelsson anser att stenåldern hamnat i skymundan av vikingatiden och andra områden som varit mer populära hos arkeologer.
– Jag tyckte att stenåldern inte fick ta den plats den förtjänade. Därför stångade jag mig in på området och började med det här. Man satt inte bara i en grotta och högg sten utan man gjorde massor av häftiga saker, säger han.
Första stenåldersplatsen på Åland
Jan Storå, enhetschef på kulturarvsenheten vid Ålands museum hoppas att många ska upptäcka stenåldersplatsen på onsdagen.
– Vårt mål är att vi ska lyckas få folk att se hur det såg ut på boplatsen på stenåldern. När jag går runt här ser jag en fantastisk boplats, men vi vill att andra ska få se det också, säger han.
Enligt Erik Samuelsson kan man säga att Jettböle stenåldersplats kan delas in i tre delar. Rundvandringen kommer att börja högst upp vid ett gammalt torp där den äldsta delen finns, ner längs vägen hittar man en lite yngre del och sist och slutligen kommer besökaren till den yngsta delen av stenåldersplatsen. Jettböle var den första stenåldersplatsen som upptäcktes på Åland.
– Kulturarvsenheten vid Ålands museum tar hand om kulturarven runt om på landsbygden. Våra viktigaste är Kastelholm och Bomarsunds besökscentrum, men det finns även dessa arkeologiska fyndplatser som är jätteintressanta som vi vill visa upp, säger Jan Storå.
– Tanken är att vi ska förmedla informationen på ett lätt och tillgängligt sätt. Vi vill dessutom lyfta de nyare historierna som kommit fram med nyare forskning, säger Erik Samuelsson.
Känd leridol
Bredvid Erik Samuelsson står en stor idol i massivt trä som är ett nytt inslag i Jettböle stenåldersplats. Idolen i trä är en stor version av den lilla leridolen som blivit som Jettböle stenåldersplats ansikte utåt. Besökare kan även få se en mindre replika av idolen i lera.
– Det är leridolen som gjort platsen känd, det var precis här som den hittades under 1906 års utgrävning. Fram till för några år sedan var detta den enda platsen i Norden där man hade hittat leridoler. Under en lång tid var leridolerna helt unikt för Åland, säger Erik Samuelsson.