”Återverkan” är Stefan KJ Högbergs fjärde roman och den första som getts ut på ett etablerat förlag. Denna gång tar berättelsen avstamp på Åland, närmare bestämt i Mariehamn som också är Stefan KJ Högbergs uppväxtort.
– Ganska stora delar är en uppväxtskildring från Mariehamn från 80-talet mest, då när jag själv växte upp där. Det är ingen tvekan om att folk som växte upp där då kommer att känna igen sig. Även andra ålänningar också i och med att det är en hel del nutidsscener med miljöbeskrivning, säger han.
”Naket och osminkat beskrivet”
Romanen följer de två bröderna Joel och Jens som båda har en dysfunktionell och jobbig uppväxt i bagaget, och skildrar deras relation till sin mor. Berättelsen följer bröderna under deras barndom och även senare i vuxenlivet, då ett trauma nystas upp efter tre decennier.
– Jag gillar att skriva om relationer med psykologiskt djup. Men den här har mycket thriller i sig också för att få lite spänning i det hela.
Stefan KJ Högberg är noga med att poängtera att romanen inte är självbiografisk. Förutom orten finns ingen koppling till hans egen uppväxt.
– Det är väldigt naket och osminkat beskrivet, både fysiskt och mentalt om man nu kan uttrycka sig så. Det handlar en del om olika övergrepp och psykisk ohälsa, inte så trevliga ämnen.
Berättelsen är dock inte bara svart, han berättar om en stark syskonkärlek som lyser igenom och hela tiden finns i bakgrunden.
På frågan om hur man hittar ett sådant mörker som finns med i hans roman utan att nödvändigtvis ha upplevt det själv svarar Stefan KJ Högberg att det dels har att göra med hans intresse för psykologi och mänskliga relationer. Han har själv läst mycket böcker med mörka och psykologiska teman.
– Sen finns det saker i min egen bakgrund som inte är så ljusa och fina heller, så jag har haft att plocka från den egna bakgrunden. Men det här är ingen direkt skildring av det utan det är mer inspiration från jobbiga saker man har varit med om.
– Jag tycker att det är så spännande med mänskliga relationer för det är så mycket som kan gå fel. Hela boken är ganska karaktärsdriven som man brukar säga. Karaktärerna jag har med, deras sätt att vara på styr mycket av handlingen och så är det ju i verkligheten också. Man har sina värderingar och sina mål och man handlar efter det. Det tycker jag att är viktigt i böcker.
Var väcktes idén om att skriva om två bröder och deras relation till sin mamma?
– Det handlar lite om att jag var nyfiken på hur man på olika sätt kan gå vidare från en dysfunktionell eller dålig uppväxt.
Han förklarar att han ville skildra hur syskon som växt upp under exakt samma förhållanden som vuxna kan tolka och lösa problem från barndomen på helt olika sätt.
– Jag vill att läsaren ska ställa sig frågan vad man själv hade gjort efter att ha varit med om en sån uppväxt. De här bröderna försöker lösa det här problemet på ett sätt som jag inte ska avslöja, men som är en central grej i boken.
Forskat kring åländska platser
Stefan KJ Högberg är uppvuxen på Åland men är numera bosatt i Nykvarn, Sverige. ”Återverkan” växlar mellan att utspela sig på Åland och i Sverige, men större delen av berättelsen utspelas på Åland.
Under skrivprocessen, som tog fart 2019, gjorde Stefan KJ Högberg en del Ålandsbesök för att komma på var olika scener skulle utspela sig. Han pratade också med ålänningar och forskade om olika kända platser, som Lotsberget i Mariehamn där en av romanens nyckelhandlingar utspelar sig.
Råmanuset till romanen tog ungefär ett år att skriva säger han och förklarar att han skrev några sidor i veckan.
– Jag går inte och väntar på värsta inspirationsrycket där man får ned allting och sitter med en flaska rödvin och morgonrock och skriver hela boken på några dagar, det funkar inte för mig, säger han och skrattar.
– Det är mera piska faktiskt.
”Återverkan” släpptes i mitten av juni av förlaget Lava förlag. En ljudbok med skådespelaren Fredde Granberg som inläsare är också på gång.
– Jag vill gärna att det ska vara inte så lättsamt och glättigt utan mera att det ska beröra och lämna någon form av spår hos läsaren, det är en förhoppning jag har.