Kunskaper i finska är inte längre ett formellt krav för att bli kyrkoherde på Åland. Kyrkan godkänner bön för samkönade par som registrerat sitt partnerskap.
Kyrkomötet, kyrkans högsta beslutande organ, fattade två historiska beslut på fredagen.
KYRKA Av de 108 delegaterna på kyrkomötet röstade 105 i fredags för förslaget att nöjaktiga kunskaper i finska inte längre är ett krav för att bli kyrkoherde på Åland.
- Tre var frånvarande så det var ett enhälligt kyrkomöte som godkände förslaget och det är jag mest glad över, säger Peter Lindbäck, Ålands delegat på kyrkomötet.
Glad är han också över att de ålänningar som studerar till präst i Sverige nu vet att de är kompetenta för tjänster på Åland. När det gäller alla andra tjänster kan församlingen själv bestämma om man har särskilda språkkrav.
Också på finska
Framöver är det domkapitlet i Borgå stift som ansvarar för att även finskspråkiga kan få förrättningar på sitt modersmål på Åland. Enligt Peter Lindbäck räcker det i praktiken med att en präst kan finska.
- Prästerna på Åland klarar åtta olika språk i dag, säger han.
Han påpekar att lagtinget i självstyrelselagen medverkat till att finskspråkiga ska få förrättningar på sitt eget språk.
Lindbäck har i tre år jobbat för frågan. I samband med att han 2008 tog ett initiativ i stiftsfullmäktige i Borgå stift sa han att om kyrkan i Finland inte vill se problemet på Åland bör Åland överväga att bilda en egen kyrka.
Be för homopar
Kyrkomötet beslöt i går med rösterna 78-30 att godkänna bön för samkönade par som registrerat sitt partnerskap. Peter Lindbäck hörde till dem som ville ha välsignelse som står högst på skalan av de alternativ mötet hade att ta ställning till.
Att det nu blev bön betyder att kyrkomötet gick på samma linje som biskoparna.
- Det viktiga är att en enhällig biskopskår kommit till att det inte finns något hinder för kyrkan att på ett formalistiskt sätt möta ett homosexuellt par, säger han.
Han tror att gårdagens beslut öppnar för fortsatta steg. Han tror inte att det i dag finns en majoritet för kyrklig vigsel för homopar men att det småningom mognar fram.
Kerstin Österman