Åklagaren Heidi Röblom vill att de två unga tjejer som försökte bränna ner Hammarlands kyrka ska dömas till sabotage alternativt grov skadegörelse. Dessutom ska de betala över 90.000 euro i skadestånd.
KYRKBRANDEN I går hölls rättegången mot de två flickor, 16 och 17 år gamla, som tidigare i år försökte bränna ner Hammarlands kyrka. Båda flickor har samarbetat under utredningen och erkänt allt. Så några tvivel om vad som hänt finns inte.
Den 25 februari i år begav sig de båda flickorna till Hammarland med buss från Mariehamn. De krossade sedan ett fönster på Hammarlands kyrka och kastade in sju flaskor fyllda med bensin eller sprit.
En eldsvåda uppstod, och bland annat flera bänkar, golvet och ett stort antal föremål i kyrkan skadades av branden.
När rättegången inleds vill båda åtalade flickorna, genom sina ombund, att rättegången ska hållas bakom stängda dörrar samt att åtalet ska hemligstämplas. Detta säger rättens ordförande Pia Eriksson nej till.
-Vi förkastar det yrkandet. Man kan ha stängda dörrar när det rör sig om personer under 18 år, men i detta fall anser vi att allmänintresset är synnerligen stort. Intresset att skydda de minderåriga personerna är i detta fall mindre än allmänintresset.
Ungdomsstraff
Åklagaren Heidi Röblom vill att flickorna antingen ska dömas för sabotage eller det mildare brottet grov skadegörelse.
-Enligt rättspraxis går gränsen för grov skadegörelse vid 5.000 euro. I detta fall har skadorna varit nästan 100.000 euro, säger hon.
För att de ska kunna dömas för sabotage måste det "uppstått allmän fara för synnerligen betydande ekonomisk skada". Problemet med denna åtalspunkt är att rättspraxis säger att flera personers egendom måste ha skadats (eller ha riskerat att skadats) för att det ska vara sabotage, och hela kyrkan samt dess innehåll tillhör Hammarlands församling.
Åklagaren yrkar på ett ettårigt ungdomsstraff, som bland annat innebär övervakningssamtal och olika uppgifter. Om straffet blir villkorligt anser hon att det ska förenas med övervakning.
Dessutom ska flickorna solidariskt betala drygt 90.000 euro, vilket var kostnaden för att reparera kyrkan.
Oskäliga kostnader
Den i princip enda tvistefrågan under rättegången är ersättningskravet. Både Gard Larpes, som företräder 16-åringen, och Bert Häggblom, som företräder 17-åringen, anser att beloppet är oskäligt.
De pekar på att församlingen bara begärde in ett anbud och att denna firma själv fick bedöma vad som behövde åtgärdas. På fakturorna finns det heller inte specificerat hur många timmar företaget arbetat med att reparera skadorna och hur hög timersättning man tagit ut.
-Det lutar åt att flickorna gjort sig skyldiga till grov skadegörelse, men beloppet kan max bli 30.000 euro för alla fakturor. Dessutom yrkar jag på jämkning, säger Bert Häggblom.
-Det är uppenbart att Hammarlands församling agerat ovarsamt i just denna fråga. Att församlingen lidit skada är beklagligt, men detta ger dem inte rätt att föra över oskäliga kostnader först på försäkringsbolaget och i slutändan på min klient, säger Gard Larpes.
I slutet av rättegången samtycker de båda svarande samt åklagaren till att flickorna genomgår en sinnesundersökning. Om det blir så beslutar rätten. Dom faller den 26 augusti.
Fredrik Rosenqvist