Varje år i september arrangerar Rädda Barnen i samarbete med familjevården i Österbottens välfärdsområde ett läger för svenskspråkiga familjehem, de senaste åren har det hållits på Åland. Med stöd från stiftelsen Bensow har det blivit en uppskattad träffpunkt för familjehem från hela Svenskfinland.
Förra helgen samlades 21 familjehem från Åland, Österbotten och södra Finland i Käringsund, Eckerö. Nytt för i år var att tre unga ledare, som tidigare varit deltagare på lägret, nu tagit plats som ledare efter att de blivit myndiga.
– Det är spännande och roligt att vara tillbaka som ledare, säger Marwa Nuur.
Bild
– Det här lägret betyder jättemycket för oss, säger Julia Häggman.
– Man ser det från ett helt annat perspektiv som ledare, säger Daniel Hassan.
Personlig utveckling
För de unga ledarna har lägret varit en plats där gemenskap och förståelse har vuxit fram. Daniel Hassan säger att lägret har betytt ”allt” för honom.
– Jag har lärt känna mig själv och min bakgrund här, och jag har hittat sätt att hantera allt. Jag är så tacksam, säger Julia Häggman.
Bild
– Jag ville aldrig åka härifrån, säger Marwa Nuur.
Lägret erbjuder en trygg plats för barn och unga i familjehem, där de kan möta andra med liknande erfarenheter och känna sig inkluderade.
– Man får många frågor om varför man inte bor med sina biologiska föräldrar. I skolan förstod inte barnen, jag kunde bli utfryst, säger Marwa Nuur.
Daniel Hassan håller med och tillägger:
– Det kan kännas ensamt. Andra kan vara nyfikna, men det betyder inte alltid att de menar något illa.
”Bästa helgen på hela året”
Trots att deltagarna kommer från olika delar av Finland, håller de unga kontakten via sociala medier, och lägret blir en plats där starka vänskapsband knyts. Gruppaktiviteterna skapar en gemenskap som sträcker sig bortom helgens slut.
Bild
– Jag brukar säga att det här är den bästa helgen på hela året, säger Julia Häggman.
En annan viktig aspekt som de lyfter fram är den allmänna okunskapen om familjehem i samhället.
– Jag visste inte att det var så vanligt med familjehem, jag trodde jag var det enda fosterbarnet i Finland, säger Julia Häggman.
Marwa Nuur reflekterar vidare:
– Det är en brist på fosterhem, det har vi fått höra. Barn behöver ett hem där de kan känna sig trygga, och stanna tills deras situation hemma blir bättre, om det blir bättre.