Finans- och näringsutskottet tog på torsdagen ställning till tilläggsbudgeten som möjliggör en utbetalning av skadeståndet till konsortiet Finferries/Ansgar med anledning av hovrättens dom. Förslaget från utskottet är att budgeten godkänns.
Samtidigt diskuterades en oberoende granskning av beslutsgången i hela ärendet. Utskottet, vars roll är att övervaka landskapets finanser, har rätt att på eget initiativ ta upp ett ärende till granskning, och det är alltså det man gör nu. Avsikten är att göra det tillsammans med lag- och kulturutskottet.
Något liknande har inte gjorts tidigare.
– Det finns ett politikerförakt som spirar rejält – och jag kan förstå att det finns – och man behöver bemöta det. Det politiska ansvaret måste vi ta, säger ordförande John Holmberg.
– Det handlar om att återskapa förtroendet och ta lärdom. Det handlar inte om att lagtinget ska vara domstol eller att hänga folk på torget. Sedan finns det också ett behov av att man får en helhetsbild av hur allt gått till. Då behöver det vara en oberoende part som gör det, och initiativet behöver komma från lagtinget.
Vad vill ni ha svar på?
– Landskapsrevisionen gjorde en granskning om vad om skedde fram till 2019, men inget efter det, Justitiekanslern har också gjort utlåtanden, så det finns material som är utrett. Men det behöver finnas en helhetsbild, allt från första till sista dagen behöver granskas. Väldigt mycket energi läggs på att skuldbelägga den ena sidan och den andra sidan, och det finns ingen som har fullständigt rätt eller fel hela vägen.
Kom det inför mötet fram något nytt som gör det extra angeläget att göra granskningen?
– (Skratt) Det är klart att det var en osannolik tajming att den så kallade vitboken offentliggjordes i dag. Vi fokuserade i utskottet på att hantera tilläggsbudgeten så som den såg ut, och finansieringen av skadeståndet som både tingsrätten och hovrätten slagit fast, och inte öppna så mycket dörrar på sidorna. Men visst spelade vitboken en roll. Jag är övertygad om att måndagens remissdebatt tar avstamp i den.
Medlem reserverade sig
Utskottsmedlemmen Andreas Kanborg (Ob) reserverade sig mot beslutet och föreslog i stället att allt material ska offentliggöras för allmänheten att granska.
Finns det en risk att granskningen ni initierar bara blir ett spel för gallerierna, John Holmberg?
– Vi ser inte från övriga utskottet att det är något självändamål, vi ser behovet av en helhetsbild av hela förloppet. Görs det inte på det sättet kommer det aldrig att bli trovärdigt, vi kommer alltid att ha politiker som tycker si eller så.
– Att utskotten ges den här möjligheten finns inbyggt i parlament i övriga Norden. Det kommer att stärka vårt parlament och självstyrelsen.
Vem som ska göra granskningen kan John Holmberg inte svara på i dag, men han säger att det finns flera företag på Åland som kan vara lämpliga. Inte heller prislappen kan han sia om.
– Klart det kommer att kosta en peng, men i relation till vad allt detta kostat är jag övertygad om att den är pengen värd det.
Förhoppningen är att granskningen ska bli klar under året.