Den mest jämställda riksdagen har Sverige, med 50 procent kvinnor. Finland är på andra plats med 46 procent. Danmark har 40 procent kvinnor i riksdagen. I de andra nordiska länderna, som inte är EU-medlemmar, har Norge 41 procent kvinnor och Island 40 procent.
På Åland har kvinnor endast 30 procent av platserna, eller nio av 30 stolar, vilket är samma nivå som i Estland. Minst andel kvinnor i parlament har Ungern med bara 13 procent.
Problem för demokratin
Lantrådet Veronica Thörnroos säger att det är ett problem att så få kvinnor sitter i lagtinget.
– Det är olyckligt för den åländska demokratin att vi inte har det bättre jämställt.
Enligt henne är en av orsakerna till att Åland inte är lika jämställt som EU-geneomsnittet att färre kvinnor ställer upp som kandidater i lagtingvalen. Kvinnor utsätts för hårdare påhopp och smutskastningskampanjer när de kommer in i det offentliga rummet, och det är en avskräckande faktor.
– Det är inget man vill utsätta sin familj för. Man behöver ha betydligt hårdare skinn på näsan om man är kvinna. Där har vi nog ett bit kvar att jobba på.
LR mer jämställd än Danmark
I landskapsregeringen (LR) är tre av åtta ministrar kvinnor, vilket motsvarar 37,5 procent. Det är över medeltalet för EU på 33 procent. Det är även högre än Danmark som har 35 procent kvinnor i regeringen.
Övriga Norden har dock större andel kvinnor på ministerpositioner än Åland. Finland har störst andel i hela EU med 55 procent. Sverige har 52 procent och placerar sig på tredje plats i EU, bakom tvåan Österrike med 53 procent. I resten av Norden ligger Island på 46 procent kvinnor i regeringen och Norge på 44 procent. Estland har en av EUs lägsta andel kvinnor i regeringen, med bara 13 procent. Minst andel har Malta med 8 procent.