En sammanslagning av flera kommuner på Åland behöver inte innebära lägre kostnader anser Anders Eriksson (ÅF).
-Ju större enheter, desto svårare att få ett ekonomiskt ansvar.
LAGTING Åsub bör utreda vilka effekter en kommunsammanslagning får. Det säger Anders Eriksson i lagtinget med anledning av sin motion om just en sådan utredning.
-Kommunsammanslagningar i Sverige och Finland har inte inneburit lägre kostnader. Se också på de stora staterna med sina enorma statsskulder, medan mikrostaterna är i mycket bättre situation. Ju större enheter, desto svårare att få ett ekonomiskt ansvar.
-Jag förstår till exempel inte hur Mariehamns stad kan göra av med så mycket pengar som man gör i dag. bara Finström, Geta och Kökar har större skulder per invånare. Kanske det har att göra med samma mekanismer som finns i större och mindre stater?
Måste veta mer
Barbro Sundback (S) tycker att det är onödigt med ytterligare en utredning utan att man först bestämmer sig för vad man vill utreda. Det vill säga, hur man vill att ansvarsfördelningen mellan landskapet och kommunerna sa se ut samt hur många kommuner det bör finnas på Åland.
-Vi kan inte utreda utan att ha en klar vision om vad vi vill. Det är fullständigt onödigt att utreda vad kommunsammanslagningar innebär generellt. Det invånarna vill veta är vad som händer om vi har si och så många kommuner.
Roger Slotte (C) har samma uppfattning.
-Man kan inte göra en ekonomisk analys utan att veta vad som ska beräknas. Det finns massor av frågor som vi måste svara på innan vi kan gå vidare med en utredning som gör någon faktisk nytta.
-Anders Eriksson har rätt i att kommunsammanslagningar i Sverige och Finland sällan inneburit inbesparingar. Däremot tror jag att ett slopande av kommunalförbunden skulle kunna leda till inbesparingar.
Färre kommuner
Efter hand börjar debatten helt handla om ifall en sammanslagning av flera åländska kommuner är önskvärd eller inte. Barbro Sundback argumenterar starkt för en sammanslagning, bland annat i en ordväxling med Raija-Liisa Eklöw (Lib) om samarbetet mellan Lemland och Lumparland.
-Måste till exempel Lumparland finnas för evigt? Om vi vill fortsätta med ineffektiva och dumma strukturer ska vi inte göra något.
-Jag tror inte på de små stegens politik där några nämnder slås ihop över kommungränser. Varför inte ta steget fullt ut och slå ihop kommunerna. Då blir det en fullmäktigeordförande mindre, en kommunstyrelseordförande mindre och en kommundirektör mindre.
Moderaternas ordförande Johan Ehn uttrycker sin glädje över att man "äntligen" börjat diskutera kommunernas framtid.
-Jag upplever att denna fråga inte gick att diskutera i den förra valrörelsen.
-Vi måste börja sätta upp konkreta mål, fatta beslut och jobba enträget framåt. Det börjar finnas grunder till en övergripande målbeskrivning, men vi måste sätta ner beskrivningen till pränt också.
Fredrik Rosenqvist