Geta, Finström och Sund utreder som bäst ett frivilligt samgående med målsättningen att slås samman den 1 januari 2019. För att tidsplanen ska hålla måste de tre fullmäktigeförsamlingarna fatta likalydande beslut senast i maj. Men under arbetet har Roger Höglund, Camilla Andersson och Dorita Lindholm, centerpartistiska kommunpolitiker i Finström, Geta respektive Sund, föreslagit att beslutet om sammanslagning ska skjutas upp till i höst, vilket innebär att sammanslagningen kan genomföras först 1.1.2020. Nu meddelar Camilla Andersson att hon inte tänker delta i arbetet om inte tidsplanen skjuts upp.
– Det är ett stort problem om det här arbetet blir ett hastverk. För att hinna med att klargöra alla frågor, som hur personalen ska fördelas och hur de nya kommunens stadga ska se ut, behöver vi tid.
– Under våren ska bokslut behandlas, i sommar ska tjänstemännen ha semester och i höst ska den nya budgeten göras. Samtidigt ska alla viktiga frågor i samgångsarbetet avhandlas. Det behövs tid och jag har svårt att se hur det ska hinnas med. Jag vet inte var jag ska hitta tiden till att göra ett bra jobb under den här tiden.
Olika bud
Ett argument som förts fram i frågan om tidsplanen är att samgångsstödet från landskapsregeringen kan komma att minska om samgåendet sker först 2020.
– I mina diskussioner med landskapsregeringen och kommundirektörerna har jag fått intrycket av att om vi skriver avtalet innan kommunindelningslagen träder i kraft nästa år har vi rätt till pengarna oavsett när vi går samman, säger Camilla Andersson.
Kansliminister Nina Fellman (S) säger att hon i nuläget inte kan svara på hur stödet skiljer sig om samgångsavtalet för Geta-Finström-Sund tecknas innan lagen träder i kraft men samgången sker först efteråt.
– Det är en komplicerad fråga. Vår uppfattning har hela tiden varit att man på norra Åland jobbar mot ett samgående 2019
Behöver landskapsregeringen informera tydligare när det verkar finnas andra uppfattningar?
– Om det finns obesvarade frågor måste vi självklart försöka besvara dem. Landskapsregeringen har under hela den här processen försökt svara på frågor så gott det går så att alla ska veta vad det är som gäller.
Camilla Andersson upplever att buden från landskapsregeringen varit många och försvårande för arbetet.
– Vi vill ha raka och klara besked.
Håller dörren öppen
Camilla Andersson anser ändå, oavsett stödnivå, att man i längden kommer att förlora pengar om den nya kommunen stressas samman.
– Just nu skulle jag vilja prioritera arbetet med KST.
Men trots att Camilla Andersson är starkt kritisk till tidsplanen håller hon dörren öppen.
– Jag kommer att diskutera saken med min styrelse och invänta svar från kommuninvånarna om samgångsavtalet som vi har ställt ut. Jag är folkvald och om det är så att man från båda håll anser att jag måste föra det här arbetet i hamn till 2019 så får jag lämna annat åt sidan och göra så gott jag kan.
Kevin Eriksson