Insändaren om parkeringstillstånd och cykling skrevs både som privatperson och som landskapsläkare säger Knut Lönnroth.
– Som landskapsläkare är min utgångspunkt att jag har ansvar för folkhälsostrategin där vi har en pågående kampanj för välmående.
När han såg Ålandstidningens artikel om parkeringskaoset som uppstår när landskapsregeringen (LR) stänger av en del av parkeringen nedanför förvaltningens byggnad, såg han en möjlighet att slå ett slag för att öka cyklandet.
– Det är en ganska enkel lösning på problemet.
I sin insändare föreslår han att parkeringstillstånd bara ska ges till dem som har 5–10 kilometer till jobbet eller som har goda skäl till att ta bilen. Han säger att sommartid är det många som cyklar, men när vintern kommer emot väljer man bilen. En stor orsak är, enligt Knut Lönnroth, att cykelvägarna inte prioriteras vintertid.
Fler omklädningsrum
Han säger att det finns mycket förbättringspotential när det kommer till underhållet. Man behöver också överlag förbättra förutsättningarna för cyklister. Det handlar om att man placerar cykelställ nära ingången i stället för att prioritera bilparkeringar.
– Det behöver också var nära till omklädningsrum och dusch för dem som vill byta om, särskilt på vintern.
Som exempel nämner Knut Lönnroth att LR med alla sina anställda, har en dusch och ett unisex omklädningsrum med fyra plåtskåp, som dessutom är förlagda i lagtingsbyggnaden. Det lockar inte till att cykla.
Som tjänsteman anser han att LR ska vara ett föredöme i frågan, speciellt som man har en pågående kampanj för folkhälsa och välmående.
Är det här något som ni diskuterat inom förvaltningen?
– Jag har inte haft möjlighet till det, jag tog upp det i går (läs torsdag, reds. anm.) när jag skulle skriva insändaren.
Tänk som cyklister
Knut Lönnroth säger att det finns många som både vill och kan cykla, om förutsättningarna är de rätta.
– Men alla tänker som bilister, få tänker som cyklister.
Infrastrukturavdelningen arbetar med en cykelstrategi och där finns möjlighet att förverkliga en del av Knut Lönnroths förslag.
– Min poäng är att ett stort antal bor inom cykelavstånd till sitt arbete.
Åtgärder som att se till att cykelvägarna är plogade och saltade när det är som halast väglag underlättar för cyklister. Han nämner också cykelparkeringar vid busshållplatser.
Knut Lönnroth bor sju kilometer från sin arbetsplats.
– Jag cyklar inte alla dagar, ibland är jag lat och ibland har jag ärenden. Men jag fortsätter att lobba för bättre förutsättningar för cyklister.
Förvaltningschefen: LR behöver p-platserna
I slutändan handlar det om att fastigheterna ska ha tillräckligt med parkeringsplatser för sin verksamhet.
Det säger LR:s förvaltningschef John Eriksson om diskussionen om Självstyrelsegårdens parkering.
Landskapsregeringens (LR) förvaltningschef John Eriksson säger att man inte diskuterat någon kilometergräns för parkeringstillstånd på LR:s och lagtingets parkering vid Självstyrelsegården. Landskapsläkare Knut Lönnroth har föreslagit en kilometergräns för att få parkeringstillstånd på arbetsplatsens parkering i Mariehamn.
– Ifall parkeringssituationen för våra besökare och anställda framöver inte skulle fungera är varken en kilometergräns eller något annat däremot uteslutet, säger John Eriksson.
Han tolkar ändå insändaren som att Knut Lönnroth menar att alla arbetsgivare skulle kunna införa en kilometergräns för att främja folkhälsan.
Eget behov
Frågan om Självstyrelsegårdens parkeringsplatser hör till förvaltningschefens, det vill säga John Erikssons, och lagtingsdirektörens ansvarsområde.
Självstyrelsegårdens parkering används vanligtvis också av andra än de anställda och besökare. Men alla fastigheter i staden har ett visst antal parkeringsplatser och då är det inte skillnad om fastigheten är offentlig eller privat.
– I en situation där man har ett eget behov av sina parkeringsplatser tror jag inte att varken en offentlig eller en privat aktör skulle öppna sina parkeringsplatser för andra. I slutändan handlar det om att du och dina besökare har tillgång till de platser som behöver för verksamheten.