-Vårt mål i vårt arbete är att Paf ska kunna fortsätta sin spelverksamhet som i dag, det säger lantrådet Viveka Eriksson (lib) som nu lägger in högsta fart i Paf-frågan.
Under hela torsdagen upptar Paf-konflikten landskapsregeringens agenda. Det börjar klockan 8.30 med ett möte med Pafs styrelseordförande Jarl Danielsson och vd Lars Porko tillsammans med ansvariga tjänstemän inom förvaltningen. Närvarar gör också talman Roger Nordlund och Pafs jurist Daniel Widman. Efter en timmes överläggningar slås dörren upp och en sammanbiten Viveka Eriksson går i täten direkt till nästa möte.
-Det var konstruktiva diskussioner, säger Pafs styrelseordförande Jarl Danielsson.
Fortsätter ni med den finskspråkiga spelsidan efter det här?
-De konstruktiva diskussionerna om det kommer att fortsätta, svarar han.
Hoppas Paf kan fortsätta
Efter överläggningarna har landskapsregeringen inte någon analys klar av vad statsåklagarens beslut innebär.
-Vi har begärt in en redogörelse från Paf om hur de bedömer situationen utifrån hur verksamheten ser ut i dag, säger lantråd Viveka Eriksson.
Paf har fram till mars på sig att svara.
Men vad är ert mål i arbetet med frågan?
-Att Paf ska kunna fortsätta sin spelverksamhet som den ser ut i dag, vi bedömer att marknadsföringen har upphört och att vi följer beslutet från högsta domstolen.
Och hur arbetar ni politiskt framöver för Pafs räkning?
-Vi kommer att satsa på att skapa kontakter till Helsingfors, både på en politisk nivå och på tjänstemannanivå. Det handlar om kontakter till inrikesministeriet, statsministern och ålandsministern.
-Men vårt fokus ligger på de lagförslag som berör en ändring av lotterilagen. Vi är kallade till grundlagsutskottet och ska höras av förvaltningsutskottet i frågan.
Åker till Helsingfors
Vid sidan av det är kontakter till riksdagen högprioriterade i samarbete med riksdagsledamot Elisabeth Nauclér. Nästa vecka åker Viveka Eriksson till Helsingfors i två dagar i samband med riksdagens öppnande.
-Det viktiga nu är att vi jobbar allt vad vi kan för att spelverksamheten kan fortsätta på samma sätt.
Hur stor vikt ska man lägga vid åklagarens beslut när saken faktiskt inte har prövats i domstol?
-Det är det vi ska ta reda på. Men ska man veta säkert vad som gäller i frågan måste det finnas en rättslig prövning och det här är bara åklagarens bedömning.
Landskapsregeringen skulle enligt planen ha gett ett utlåtande om förslaget till ändring av lotterilagen på torsdagen till riksdagens grundlagsutskott. På grund av omständigheterna valde man att skjuta upp utlåtandet till nästa vecka.
Tone Nordling