Regeringen bekräftar bilden av den åländska ekonomin som finansutskottets ordförande Torbjörn Eliasson (c) gav uttryck för i tisdagens Ålandstidning.
EKONOMI Regeringen bekräftar bilden av den åländska ekonomin som finansutskottets ordförande Torbjörn Eliasson (c) gav uttryck för i tisdagens Ålandstidning. Medan den privata sektorn fortfarande mår bra är läget för den offentliga sektorn allvarligt.
Finansminister Mats Perämaa (lib) säger att den ekonomiska krisen ännu inte syns i arbetsmarknadsstatistiken på Åland. Faktum är att färska siffror visar att läget är bättre nu än för två år sedan. Men för den offentliga sektorn ser det desto mörkare ut.
En del av problemet att landskapet hamnat i en kostnadskris. Perämaa säger att Åland inte hängde med när Finland för fem sex, år sedan började sänka skatterna och minska den offentliga sektorn.
-Nej, Åland följde inte med vilket resulterat i att vi i dag har en för stor offentlig sektor. Vi uppskattar att detta strukturella underskott ligger på tio miljoner euro.
Utesluter inte uppsägningar
Ovanpå detta strukturella underskott och kostnadskrisen finns även en intäktskris. En intäktskris som utgörs av en kraftigt minskad klumpsumma till följd av den ekonomiska kris Finland befinner sig i.
-Landskapets interna ekonomiska situation är allvarlig. Vi har gjort bedömningen att vi får in 22,5 till 23 miljoner euro mindre än vad vi räknade med i oktober, säger Mats Perämaa.
Vad gör då regeringen åt denna kostnads- och intäktskris? Mats Perämaa säger att det inte råder någon brist på krismedvetande och att man redan nästa vecka ska diskutera åtgärder som går utanför "osthyvelsprincipen". Det kan rentav bli fråga om uppsägningar i framtiden när man tidigarelägger sina sparplaner.
-Vi kan inte utesluta något.
Ökad arbetslöshet
Samtidigt som man tvingas snabba på den process man beskriver i resurs- och behovsplanen är det heller inte uteslutet att man tvingas använda utjämningsfonden.
-Som läget har förvärrats kan vi bli tvungna att använda en del av den, säger lantrådet Viveka Eriksson (lib).
Parallellt med detta förbereder man sig för att det åländska näringslivet delvis kan hamna i kris och att det uppstår viss arbetslöshet.
-Vi är övertygande om att det sker en ökning av den åländska arbetslösheten efter sommaren. Men vi tror inte att krisen blir så dramatisk på Åland. Det finns inga strukturella problem i vårt näringsliv. Det är vår styrka.
-Vi arbetar med stimulansåtgärder och har en ganska god bild av vad vi kan göra och vilka instrument vi har. Det är emellertid inte aktuellt att sätta in dem nu eftersom arbetslösheten fortfarande är låg, säger Mats Perämaa.
Ålandstidningen