Senast i början av december gav landskapsregeringen (LR) ett skarpt kritiskt utlåtande på det dåvarande utkastet till ändringar i smittskyddslagen, då på begäran av Social- och hälsovårdsministeriet i Finland. Socialministern Annette Holmberg-Jansson (MSÅ) sade då till Ålandstidningen att LR ser ”jättemycket problem” med förslaget.
Den tyngsta kritiken ligger i att lagförslaget inte är kompatibelt med åländska förhållanden. Dels är sjukvårdssystemet uppbyggt annorlunda juridiskt på Åland, där socialvården är kommunernas ansvar medan sjukhusvården ligger på landskapsnivå, och dels finns det problem i behörighetsfördelningen mellan självstyrelsen och Finland.
Marginell skillnad
Det färdiga lagförslag som riksdagens grundlagsutskott nu begärt LR yttra sig om är inte mycket bättre, menar lantrådet Veronica Thörnroos.
– Det är nog ganska marginellt som den här propositionen skiljer sig från tidigare utkast. Det kan finnas någon enstaka detalj där de gått till mötes, men våra ståndpunkter i de centrala delarna är exakt de samma.
Upplever ni alltså att ministeriet inte har lyssnat på era synpunkter?
– Jag har nog svårt att se att man skulle ha lyssnat. Till de centrala delarna av våra utlåtanden har man inte beaktat vad vi tycker.
Hon är dock hoppfull om att grundlagsutskottet ska vara mer lyhört.
– Alla ledamöter har ansvar att ta del av våra synpunkter och att lagstiftningen är kompatibel med självstyrelsen.
Kan bli HD-fråga
LR begär även i sitt utlåtande att få bli hörda av både grundlagsutskottet och social- och hälsovårdsutskottet när de behandlar lagförslaget.
– Vi vill kunna förklara varför vi ser problem med förslaget och hoppas att vi ska nå en lösning i samförstånd. Jag tycker att det borde ligga i deras intresse också att höra oss, säger Veronica Thörnroos.
Vad blir konsekvenserna om utskotten inte tar hänsyn till era synpunkter?
– Om lagen går igenom i helt oförändrad form kommer vi inte att verkställa den.
Kan Åland göra så?
– Det kan jag inte svara på, för jag tror inte att det någonsin har hänt tidigare. Det blir en behörighetstvist som får avgöras i Högsta domstolen.
Hon betonar att ingen från Ålands sida ifrågasätter att smittskyddet är Finlands behörighet. Däremot vill hon slå vakt om att hälso- och sjukvården hör till självstyrelsen.
– Det finns skillnader i själva grundorganisationen. På Åland har vi inte lagstöd för att flytta över patienter från centralsjukhuset till Oasen, till exempel. Då blir det väldigt problematiskt för oss att följa vissa delar av den nya lagen. Nu försöker man påverka vår interna organisation och det är det vi motsätter oss.