Ett 50-tal personer kom till lagtingshuset i går kväll för att delta i informationsmötet om jämställdhet och feminism på Åland. Mötet inleddes med presentationer av några av deltagarna i Nordiskt forum som hölls i Malmö i juni.
– Det var den största feministiska konferensen på 20 år, säger Mia Hanström (S) från ABF Åland.
Nästan 20.000 besökare från 50 länder kunde ta del av 426 programpunkter och lyssna på mer än 1.000 olika talare.
– Det fans otroligt mycket att ta till sig och lära sig, säger Katrin Sjögren (Lib) som är en av de sex deltagare som fick i uppgift att redogöra för olika aspekter av mötet.
En annan är Justina Donelaite, som arbetar som projektledare vid Ålands fredsinstitut. Hon berättar om det seminarium som fredsinstitutet ordande tillsammans med samarbetspartners i Finland, Lettland och Litauen.
– Åland har haft en central roll när det gäller att sprida tjej- och killgruppsmetoden. Den är en av de mest effektiva metoderna som finns för att jobba mot våld och sexuella trakasserier. Den främjar jämställdhet och förebygger våld, säger hon.
Ojämlik service
Deltagaren Martin Nilsson noterade att många unga män deltog i Nordiskt forum. Han är övertygad om att jämställdhet är bra för män, och även för företag.
– Som egenföretagare som ska jobba med människor framöver är det här viktig kunskap att ha, säger han.
Jessica Sundberg från Agenda 21-kontoren säger att jämställdhet och miljöarbete hör ihop. Under Nordiskt forum tog hon fasta på en lista över hur feministiskt politik kan bedrivas.
– Men det häftigaste var att gå omkring och känna att det var norm att vara feminist. Det var första gången jag upplevde det och det kändes väldigt stärkande, säger hon.
Misehandläggaren Ingrid Johansson kan efter Nordiskt forum konstatera att myndigheter faktiskt inte följer grundlagens krav på likabehandling.
– Alla dessa kompetenta tjänstemän behandlar inte alls alla lika. Det finns många exempel på att män och kvinnor behandlas väldigt olika.
Ett exempel är att män ofta ges tillgång till mer fakta rörande sin ärenden, och att de därför har lättare att få rätt gentemot myndigheten. Ett annat exempel är att män har svårare att få vård för psykisk ohälsa än kvinnor.
– Det ges ojämlik service, information och behandling. säger Ingrid Johansson.
”Ska i mål”
Mia Hanström vände sig till lantråd Camilla Gunell (S) med fyra önskemål som en åländsk arbetsgrupp tagit fram efter Nordiskt forum. Satsa på utbildning i jämställdhetsfrågor, öka arbetstempot i fråga om likvärdiga löner för likvärdigt arbete, tilldela resurser till tredje sektorn för jämställdhetsarbete och arbeta med jämställdhetsintegrering i den offentliga sektorn, lyder önskelistan.
Camilla Gunnel är redo.
– Det här är en rörelse som växer. Fler och fler kommer till insikt om att det inte är rättvist som det är i dag.
– Lika lön är otroligt viktig. Den här gången ska det i mål, säger hon.
Ett problem är att för få kvinnor på Åland tar utrymme i det offentliga, anser hon.
– Här har partierna ett stort arbete att göra. Om ett år har ni chansen.
Camilla Gunell har också ett tips till de kvinnor som väljer att engagera sig politiskt:
– Gå dit där pengarna finns och där du kan fördela resurser. Det är riktig makt.
Anna Jakobsson