Litauiska EU-kommissionären och tidigare finans- och innovationsminister i Litauen, Virginijus Sinkevicius, höll i går en presskonferens i samband med sitt Ålandsbesök. Virginijus Sinkevicius som befinner sig på Åland som huvudtalare vid ReGeneration 2030-veckan är den första EU-kommissionären som gör ett officiellt besök på Åland.
Med på presskonferensen fanns bland andra lantrådet Veronica Thörnroos som utöver att guida runt EU-kommissionären i lagtinget också under dagen hann med politiska diskussioner på Klobben i Saltviks ytterskärgård.
– Jag har besökt många olika orter och regioner, men aldrig tidigare har regionens ”premiärminister” följt med mig ut på fältet som i dag, sade Virginijus Sinkevicius.
På presskonferensen berättade EU-kommissionären att man hann beröra allt från tullfrågor och covid-19-relaterade ärenden till naturskyddsområden.
– Era regeringsrepresentanter tog verkligen vara på tillfället för att diskutera så många olika ärenden som möjligt.
Hur göra Ålands röst hörd i EU?
Virginijus Sinkevicius betonade Ålands intressanta historia och sade att det är än ära och ett privilegium att få besöka öarna.
– De åländska frågorna ligger mig nära hjärtat just i dag, och förhoppningsvis förblir det så en tid framöver.
I Ålandstidningens ledare i går skriver ansvariga utgivaren Daniel Dahlén att i ett EU för alla måste de europeiska minoriteternas roll stärkas. ”Åland har rätt till en plats i EU-parlamentet och har rätt att få sin röst hörd”, skriver han.
Apropå minoriteter och autonoma regioner inom EU, sade Virginijus Sinkevicius att han egentligen inte kan kommentera saken.
– Min uppgift här är att lyssna in era åsikter och att visa att ni är en del av EU, precis som någon som bor i Berlin eller i Paris. Diskussionerna om en plats i EU-parlamentet är en nationell diskussion.
Han menade ändå att han tar med sig frågeställningen tillbaka till Bryssel och att det är av vikt att de lokala parlamenten kontinuerligt arbetar för att göra sin röst hörd även i EU.
– Det är viktigt att vi visar regionerna den uppmärksamheten, men det är inte det lättaste att se till att EU-kommissionens beslut är applicerbara i alla 27 medlemsstater.
EU och vårjakten
EU-kommissionären visade också en förståelse för den åländska upprördheten kring vårjaktsproblematiken, men kunde inte ge några löften om den samma.
– Jag tror att vi behöver utvärdera olika djurarter för att kunna förstå om det går att genomföra några ändringar. Om vi kan få naturlivet tillbaka på rätt spår kan vi också återuppta vissa aktiviteter, sade han och tillade:
– Er jakt är en del av er, men mänsklig aktivitet får aldrig riskera en djurart. Om så är fallet måste vi agera.
Virginijus Sinkevicius, vars specialområden ligger inom hav, fiske och hållbarhet, redogjorde även för att han under besöket har hunnit ta till sig kunskap om den åländska vindkraftssatsningen.
– Vi behöver ta oss an klimatkrisen bland annat genom att satsa på förnyelsebar energi. Och just där tror jag att små samhällen som Åland är bra på att ta för sig och anpassa sig till framtiden.
”Mycket värdefullt möte”
Lantrådet lyfte fram det faktum att man i och med besöket nu har öppnat möjligheten till en direktkommunikation med EU-kommissionen.
– Dessutom med en kommissionär som verkligen lyssnar och förstår att vi ålänningar är i en speciell situation. Det ska vi ta tillvara, och vi tänker se till att hålla en kontinuerlig kontakt med Virginijus Sinkevicius.
Enligt henne rörde dagens viktigaste diskussioner de nationella planerna för fiskeri där Åland har svårt att göra sin stämma hörd.
– Men också problematiken kring att EU:s kontakter med Finland endast sker direkt med fastlandet.
Veronica Thörnroos passade även på att rikta en ny inbjudan till EU-kommissionären.
– Det har varit ett väldigt värdefullt möte för oss i landskapsregeringen och för hela Åland, ett möte som inte går att värdera i pengar, sade hon.
Kommissionär Virginijus Sinkevicius åtföljs under sin Ålandsvistelse av Styliani Karavazaki från sitt kabinett, samt Maria Kokkonen, chef för EU-kommissionens representation i Finland.