Hösten förde med sig en turbulent personalsituation vid Lumparlands skola, något Hem och skola-föreningen uttryckte sin oro kring i två skrivelser till kommunen.
Redan i början av höstterminen meddelade skolföreståndaren att han av privata skäl skulle bli borta under en tid, och en av lärarna gick då in som tillförordnad föreståndare. Personens lärartjänst blev då i sin tur vakant och tillsattes i stället med vikarier.
När tf föreståndaren senare sade upp sig ökade oron och Hem och skola-föreningen framförde en farhåga om att eleverna, bland annat som en följd av lärarbyten och icke behöriga vikarier, inte fick den kontinuitet, trygghet och undervisning de hade rätt till. Samtidigt öppnade föreningen också upp för en lösning där kommunens elever i stället skulle få ingå i Lemlands skola.
Ombildar tjänst
Men situationen har nu ljusnat, konstaterar kommundirektör Mattias Jansryd en bit in på den nya terminen. En ny lärare anställdes i slutet av året och strax därefter kom också den ordinarie skolföreståndaren tillbaka.
I dag finns tre tillsvidare lärartjänster i skolan: En skolföreståndare, en klasslärare och en timlärare i huvudsyssla med klasslärar- och specialläraruppgifter. En assistent jobbar också i skolan. En av tjänsterna ska dock ombildas. I flera år har man sökt en lärare som är behörig som både klass- och speciallärare, men det har inte lyckats. Skolan söker därför alternativa lösningar för specialundervisningen och i dag tar kommunfullmäktige ställning till kommunstyrelsens förslag att tjänsten som timlärare med klasslärar- och specialläraruppgifter görs om från och med i höst.
– Det blir en vanlig timlärartjänst, men där erfarenhet av specialläraruppgifter eller utbildning inom det är meriterande, säger Mattias Jansryd.
Informella samtal
I dag är elevantalet i skolan 21, men de kommande höstarna minskar antalet enligt prognosen med några elever varje år. Inför kommunstyrelsens möte i december skrev utbildningschefen att det behövs ett politiskt ställningstagande kring verksamheten från och med läsåret 2023-24, då elevantalet beräknas vara nere i tolv elever.
Har ni kommit igång med de här diskussionerna?
– Vi hade en informell diskussion på förra styrelsemötet. Ombildandet av lärartjänsten är ett led i att kunna behålla personal på längre sikt. Just nu ligger speciallärartimmarna kvar på skolan, men på sikt vill vi ha ett vidare samarbete och då helst inom distriktet, för att säkra en stabilare speciallärarkompetens. Sedan har vi ju tidigare varit öppna med att vi gärna har ett samarbete med exempelvis Lemlands kommun. Det är bara inom biblioteks- och skolväsendet vi inte redan har något samarbete med Lemland, säger Mattias Jansryd.
Som diskussionerna går i dag, ser man det som ett alternativ att skolan finns kvar om elevantalet går ner till tolv?
– Hur man vill göra är en politisk fråga, och man har inte diskuterat något sådant formellt än, men vi gör det säkert under våren. Nu är bemanningen stabil och vi har god kompetens i skolans lärarkollegium, och med höstens turbulens bakom oss kan vi blicka framåt och se på framtiden för Lumparlands skola.
Olika lösningar
Tidigare har Lumparlands fullmäktige meddelat Lemlands kommun att man är öppet för ett samarbete mellan kommunerna där båda skolorna skulle utnyttjas. Även andra alternativ finns, men där har det endast förekommit informella diskussioner, säger Mattias Jansryd.
– Ett alternativ skulle kunna vara att Lumparlands skola kunde bli en skola för de lägre årskurserna – men det finns som sagt många olika alternativ.
Samtidigt finns i dag två föreslagna kommunsammanslagningar, en av dem gäller Lemland och Lumparland och den andra Sottunga, Kumlinge och Föglö.
– Alla kommuner som är med i de två utredningarna hade ett inledande möte nyligen, och på vårt nästa styrelsemöte ska kommunutredaren Siv Sandberg vara med för att inhämta synpunkter från kommunstyrelsen, säger Mattias Jansryd.
Tidigare har det sagts att de två nya kommunerna, förutsatt att man hittar en gemensam linje, ska bli verklighet från årsskiftet 2023-2024.