Legionellabakterierna smittar bara om man andas in dem i form av små vattenpartiklar, aerosoler, i duschen till exempel. De smittar inte mellan människor eller om man skulle dricka förorenat vatten.
– Symtomen påminner om en lindrig influensa med feber, torrhosta och kroppsvärk. Inkubationstiden är ganska kort, vanligen fyra till sex dagar, men ibland upp till tio dagar. Sjukdomen självläker i de flesta fall. Men i några fall och framför allt hos dem som har nedsatt immunförsvar kan det leda till en väldigt svår lunginformation. Och då krävs det sjukhusvård med antibiotikabehandling, säger infektionsläkare Marika Nordberg.
Bör allmänheten vara orolig?
– Allmänheten behöver inte vidta någon särskild åtgärd. Vi kommer inte använda de kända riskrummen nu. Men om det är så att man har legat inne på sjukhuset, har nedsatt immunförsvar och utvecklar symtom på en luftvägsinfektion, då ska man ta kontakt med sjukvården för att provtas. Vi kommer att vara liberala med provtagningen om man har legat på den här avdelningen också.
Hur många patienter har ni haft på den här exponerade avdelningen de senaste två veckorna?
– Det är färre än tio. Men vi tycker att man ska iaktta försiktighet i hela den utsatta modulen. Om man har symptom och har försvagat immunförsvar och har vårdats inom 10-14 dagar, så får man gärna ta kontakt med oss, säger Per-Anton Westerberg, förvaltningsöverläkare och vikarierande chefsöverläkare.
Är ni säkra på att legionellabakterierna bara finns i den här delen, eller har ni kollat hela sjukhuset?
– Vi vet inte hur det ser ut på andra ställen. Men vi kommer att ta förnyade och utökade prover på fler ställen nu, säger Stefan Rumander, vd för Fastighetsverket.
Redan under helgen kommer fastighetsverket att se över vattentemperaturerna och installera filter i de berörda vattenrören. Den drabbade avdelningen ligger längst bort från vattensystemets centrala värmekälla.
– På sikt är det här väldigt bekymmersamt för ÅHS. Det kommer ju att ha konsekvenser för hur vi ser på våra lokaler och hur vi kan bedriva en säker sjukvård. Det är därför vi vill informera och visa att vi tar det på extremt stort allvar, säger Per-Anton Westerberg.
2023 gjorde Fastighetsverket en omfattande besiktning av alla sjukhuset lokaler, en yta på över 40.000 kvadratmeter. I de äldsta byggnadsdelarna från början av 1950-talet hittade man riskkonstruktioner i rördragningar. Upptäckten ledde till fördjupade undersökningar av dolda rörsystem i väggar och tak på utvalda delar av sjukhuset. Man tog även legionellaprover för säkerhets skull. Det är ett sådant prov som nu gett utslag.