Tidigare i år valde majoriteten i Jomalas kommunfullmäktige att rösta emot en motion om att göra föredragningslistorna till kommunstyrelsen offentliga. Nu har Lemlands kommunstyrelse tagit ställning i samma fråga, och väljer den rakt motsatta vägen. Man uppmanar kommunfullmäktige att besluta att föredragningslistorna ska publiceras i sin helhet, men också att fullmäktige uppmanar kommunens alla nämnder att ta ställning till sina föredragningslistor.
– Vi tycker att det är viktigt att kommuninvånarna har möjlighet att följa med i vad som är föreslaget och att kunna påverka innan besluten är tagna, säger kommunstyrelsens ordförande Jana Eriksson (Lib) om det enhälliga beslutet.
Ska veta vad som händer
Jomala kommun tog som sagt det motsatta beslutet, vilket motiverades med att kommunens tjänstemän ska få arbeta i fred och att uppmärksamhet i frågorna kunde göra att trycket på politiker ökar.
Varför kom ni i Lemlands kommunstyrelse till ett annat beslut?
– Jag har inte följt med i varför de tog det beslutet, utan tycker att de borde tagit ett annat. Jag tycker att det är otroligt viktigt med öppenhet. Kommuninvånarna ska inte behöva göra en otroligt stor ansträngning, att ringa runt till folkvalda, för att få veta vad som är på gång. Det ska vara enkelt att titta på vad som händer, och det bästa är om vi politiker får en dialog med våra invånare, säger Jana Eriksson.
Har du diskuterat den här frågan med dina väljare före måndagens möte?
– Lite grand, de jag har talat med ser det bara som positivt.
Jana Eriksson säger att kommunstyrelsen valde rekommendera fullmäktige att ge varje nämnd beslutanderätt över om föredragningslistorna ska vara offentliga eller ej. Detta eftersom förutsättningarna för de olika nämnderna skiljer sig åt. Ett av Lemlands djupare samarbeten är med grannkommunen Lumparland som tagit motsvarande beslut om föredragningslistor sedan tidigare.
– Vi har ju till exempel tekniska nämnden och byggnadsnämnden tillsammans med Lumparland. De har ju också gått åt det här hållet, men man behöver se över det lite.
Ett annat område som behöver utvärderas utifrån vad som ska vara offentligt är samarbetet i Södra Ålands högstadiedistrikt, där ju också Jomala ingår.
Medias ansvar
Jana Eriksson betonar dock att beslutet också kräver återhållsamhet – från media.
– Jag anser att media får ta lite ansvar här också, att inte slå på allt för stora rubriker på vissa ärenden som bara är beredda av kommundirektören. Vi hoppas att det här inte ska göra det svårare för kommuninvånarna att förstå vad som gäller, vad som är förslag och vad som är beslut.
– Det är viktigt att ni journalister lyfter fram förslag som just förslag, säger Jana Eriksson.
Ärendet går nu vidare till kommunfullmäktige för beslut.
Kommer ert förslag att gå igenom?
– Det hoppas jag, jag har inte hört något annat än att man är för förslaget, säger Jana Eriksson.