Liberalerna är beredda att alliera sig med andra partier än regeringskollegan centern för att få till en golfbana i Godby/Ämnäs.
Det står klart efter att liberalerna i lagtinget och landskapsregeringen har enats om en gemensam linje.
POLITIK På måndagen möttes den liberala lagtingsgruppen och de liberala ministrarna i landskapsregeringen. En av många frågor under mötet var den om en golfbana i Godby/Ämnäs.
-Vi kom överens om att det vi har sagt tidigare står fast. Eftersom näringslivet står för 70 procent av finansieringen ska landskapet finansiera banan med 30 procent. Och vi accepterar att genomföra ett arrendebyte för att lösa markfrågan, säger liberalernas partiordförande lantrådet Viveka Eriksson.
Er regeringspartner centern tycker att det är de privata aktörernas ansvar att lösa markfrågan inte landskapets. Tycker ni ändå att landskapet kan ta ansvar för ett arrendebyte?
-Ja, eftersom de aktuella markerna är landskapsägda måste vi delta på ett eller annat sätt.
En säker linje
De två regeringspartierna har alltså två skilda linjer i markfrågan. Markfrågan som sägs vara den avgörande punkten för om det kan bli någon golfbana i Godby den här gången.
Hur fungerar det att samarbeta i landskapsregeringen när ni är oense på den här punkten?
-Golffrågan har ännu inte varit uppe till någon ny diskussion inom landskapsregeringen. Men vi är två olika partier och självfallet kan vi ha olika åsikter i olika frågor.
Kan det bli aktuellt för liberalerna att på lagtingsnivå alliera er med andra partier för att få till en lösning för golfbanan?
-Ja. Det här är vår linje och vi kommer att arbeta för den. Sen återstår det att se vilken metod vi måste använda för att få igenom den.
21 lagtingsröster
Under Ålandstidningens senaste förfrågan bland lagtingsledamöterna apropå den nya modellen för golfsatsningen var oppositionspartierna positiva till just arrendebyten som modell. Om liberalerna och oppositionen skulle enas i frågan kan stödet för en golfbana enligt den uppdaterade Godbymodellen skulle resultatet kunna bli så mycket som 21 röster mot nio i lagtinget.
Tone Nordling