Lantråd Veronica Thörnroos (C) har tidigare i starka ordalag kritiserat förslag i smittskyddslagen från Finlands regering och sagt att man kör över Ålands självstyrelse. Bland annat har hon varit kritisk till förslaget där finska regeringen temporärt ska kunna begränsa åländska förplägnadsrörelsers öppettider med mera.
– Vi är av den bestämda åsikten att regionala beslut ska fattas så nära verksamheterna som möjligt, har lantrådet tidigare sagt.
Samtidigt som Finland nu föreslår en förlängning i begränsningarna för förplägnadsrörelsernas öppettider tills den 30 juni i år, ändrar man förordningen för landskapet Åland och Norra Savolax. Antalet kundplatser i åländska restauranger begränsas, enligt propositionen, inte och de restauranger vars huvudsakliga verksamhet är att servera alkohol får så göra mellan klockan 07.00 och 00.00 och man kan hålla öppet mellan 02.00 och 01.00.
Övriga restauranger får, även de, servera alkohol mellan 07.00 och 00.00.
Ändringarna träder i kraft vid midnatt den 6 februari.
I övriga Finland förlänger man begränsningarna som stipulerar att alkoholförsäljningen måste avslutas senast klockan 22 och att kundplatserna begränsas till maximalt 50 procent av kapaciteten.
”Glädjande besked”
Veronica Thörnroos säger att det är ett glädjande besked och att detta är något som hon själv, samt hela landskapsregeringen länge har jobbat för.
– Jag är fortfarande övertygad om att besluten behöver fattas nära verksamheterna. Inte minst för att Åland också kan behöva agera snabbt i en annan riktning eftersom vi här har bättre koll på smittoläget än man har i Helsingfors.
Hur mycket påtryckningar har det gjorts i frågan från åländskt håll?
– Jag vet inte om jag skulle kalla det för påtryckningar, men vi har försökt medvetandegöra Helsingfors på såväl tjänstemannanivå som på politisk nivå. Vi försöker få Helsingfors att förstå att vi är mer lämpade att fatta besluten på lokal nivå.
Men även det här beslutet är ju trots allt taget i Helsingfors.
– Ja, jag ser det som att vi fortfarande har en bit kvar att vandra ur ett självstyrelsepolitiskt perspektiv. Sedan ska jag inte sticka under stol med att det finns lite olika skolor att se på förhållandet mellan smittskyddslagen och självstyrelselagen. Men vår bedömning är ju att självstyrelselagen har företräde i förhållande till smittskyddslagen.